LASTEN YLIPAINON EHKÄISY – VÄLIPALAKERHO JA OPASLEHTINEN 1-2 LUOKKALAISILLE
Ruusunen, Elina (2011)
Ruusunen, Elina
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112615679
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112615679
Tiivistelmä
Tämän projektin aiheena oli lasten ylipainon ehkäiseminen lasten tietämykseen, asenteisiin ja ympäristöön kohdistuvalla interventiolla. Tarkoituksena oli järjestää välipalakerho Noormarkun Yhtenäiskoulun 1-2 luokkalaisille sekä valmistaa terveel-lisistä välipaloista kertova opaslehtinen ja jakaa se kerhoon osallistuville lapsille.
Idea projektille tuli tämän hetkisestä tarpeesta liittyen lasten ylipainon ehkäisemiseen. Terveydenhuollon ammattilaisille ei ole tarpeeksi ideoita ja resursseja vastata tämän hetkiseen lasten ylipainon ja lihavuuden ehkäisyn ja hoidon kasvavaan tarpeeseen.
Raportin teoriaosassa on käsitelty lasten ylipainoa ja lihavuutta ja niiden syitä, seura-uksia ja ehkäisymenetelmiä. Lisäksi teoriaosassa on käsitelty ravitsemusta ja terve-ysviestintää, sekä aikaisempia lasten ylipainon ja lihavuuden ehkäisemiseen liittyviä hankkeita. Teoriaosuuden jälkeen on selvitetty projektin suunnittelu ja toteutus sekä arviointi ja pohdinta. Loppuosassa on liitteenä toteuttamani lapsille suunnattu opas-lehtinen terveellisistä välipaloista, sekä projektiin liittyvät muut liitteet.
Järjestimme neljän hengen opiskelijaryhmässä osana suurempaa koko luokan projektia oman osaprojektimme ja toteutimme välipalakerhon, opaslehtiset lapsille ja van-hemmille terveellisistä elintavoista sekä kyselyn lapsille heidän nykyisistä ruokailu-tottumuksistaan. Lopuksi toteutimme toisen kyselyn kerhon lopussa lapsien koke-muksista kerhosta ja välipalojen valmistuksesta.
Projekti onnistui tavoitteiden mukaisesti. Lapset osallistuivat innokkaasti kerhoon ja kaikki halusivat valmistaa ja maistaa tekemiään välipaloja. Terveysviestinnän mene-telmänä järjestämämme interventio oli tehokas, sillä lapset saivat itse tekemisen kautta oppia terveellisestä ruokavaliosta.
Idea projektille tuli tämän hetkisestä tarpeesta liittyen lasten ylipainon ehkäisemiseen. Terveydenhuollon ammattilaisille ei ole tarpeeksi ideoita ja resursseja vastata tämän hetkiseen lasten ylipainon ja lihavuuden ehkäisyn ja hoidon kasvavaan tarpeeseen.
Raportin teoriaosassa on käsitelty lasten ylipainoa ja lihavuutta ja niiden syitä, seura-uksia ja ehkäisymenetelmiä. Lisäksi teoriaosassa on käsitelty ravitsemusta ja terve-ysviestintää, sekä aikaisempia lasten ylipainon ja lihavuuden ehkäisemiseen liittyviä hankkeita. Teoriaosuuden jälkeen on selvitetty projektin suunnittelu ja toteutus sekä arviointi ja pohdinta. Loppuosassa on liitteenä toteuttamani lapsille suunnattu opas-lehtinen terveellisistä välipaloista, sekä projektiin liittyvät muut liitteet.
Järjestimme neljän hengen opiskelijaryhmässä osana suurempaa koko luokan projektia oman osaprojektimme ja toteutimme välipalakerhon, opaslehtiset lapsille ja van-hemmille terveellisistä elintavoista sekä kyselyn lapsille heidän nykyisistä ruokailu-tottumuksistaan. Lopuksi toteutimme toisen kyselyn kerhon lopussa lapsien koke-muksista kerhosta ja välipalojen valmistuksesta.
Projekti onnistui tavoitteiden mukaisesti. Lapset osallistuivat innokkaasti kerhoon ja kaikki halusivat valmistaa ja maistaa tekemiään välipaloja. Terveysviestinnän mene-telmänä järjestämämme interventio oli tehokas, sillä lapset saivat itse tekemisen kautta oppia terveellisestä ruokavaliosta.