Sydänmerkki-ateriajärjestelmän soveltuvuus Joensuun kaupungin henkilöstöruokailuun
Turunen, Satu; Halonen, Soili (2011)
Turunen, Satu
Halonen, Soili
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120116769
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120116769
Tiivistelmä
Suomen Sydänliitto kehitti vuonna 2008 maksullisen Sydänmerkki-ateriajärjestelmän auttamaan asiakkaita tekemään hyviä valintoja kodin ulkopuolella ruokailtaessa.
Sydänmerkki-ateria on vähitellen otettu käyttöön myös julkisissa ruokahuoltopalveluissa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, soveltuvatko Joensuun kaupungin ruoka-ohjeet Sydänmerkki-ateriajärjestelmän kriteereihin. Tutkittavat reseptit muodostavat viiden viikon kiertävän ruokalistan, jossa on muutama vaihtuva ruokalaji. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena.
Reseptien ravintosisältö selvitettiin tarkasti Aromi-ohjelmaa apuna käyttäen. Myös täys- ja puolivalmisteina hankittavien ruokien ravintosisältö selvitettiin. Tämän jälkeen reseptien ravintosisältöjä verrattiin Sydänmerkki-ateria kriteereihin: mitkä ruoat täyttivät kriteerit ja mihin vaadittiin korjaavia toimenpiteitä, jotta kriteerit täyttyisivät.
Tulosten perusteella monet ruoat sopivat Sydänmerkki-aterian kriteereihin suoraan ja osa pienillä muutoksilla kuten esimerkiksi vaihtamalla tavallinen makaroni ja riisi runsaasti kuitua sisältäviksi. Suurimmassa osassa ruoista, joiden ravintosisältö ei täyttänyt Sydänmerkki-aterian kriteereitä, ongelmana oli kokonaisrasvan ja tyydyttyneen rasvan liian suuri määrä. Siihen vaikuttavat valmiseinesten rasvan laatu ja määrä sekä ruoanvalmistuksessa käytettyjen kermojen ja juustojen korkea rasvaprosentti.
Sydänmerkki-ateria on vähitellen otettu käyttöön myös julkisissa ruokahuoltopalveluissa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, soveltuvatko Joensuun kaupungin ruoka-ohjeet Sydänmerkki-ateriajärjestelmän kriteereihin. Tutkittavat reseptit muodostavat viiden viikon kiertävän ruokalistan, jossa on muutama vaihtuva ruokalaji. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena.
Reseptien ravintosisältö selvitettiin tarkasti Aromi-ohjelmaa apuna käyttäen. Myös täys- ja puolivalmisteina hankittavien ruokien ravintosisältö selvitettiin. Tämän jälkeen reseptien ravintosisältöjä verrattiin Sydänmerkki-ateria kriteereihin: mitkä ruoat täyttivät kriteerit ja mihin vaadittiin korjaavia toimenpiteitä, jotta kriteerit täyttyisivät.
Tulosten perusteella monet ruoat sopivat Sydänmerkki-aterian kriteereihin suoraan ja osa pienillä muutoksilla kuten esimerkiksi vaihtamalla tavallinen makaroni ja riisi runsaasti kuitua sisältäviksi. Suurimmassa osassa ruoista, joiden ravintosisältö ei täyttänyt Sydänmerkki-aterian kriteereitä, ongelmana oli kokonaisrasvan ja tyydyttyneen rasvan liian suuri määrä. Siihen vaikuttavat valmiseinesten rasvan laatu ja määrä sekä ruoanvalmistuksessa käytettyjen kermojen ja juustojen korkea rasvaprosentti.