Healthy lunch option for the restaurant Martin Ravintola
Järvenpää, Mira (2011)
Järvenpää, Mira
Vaasan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011113016622
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011113016622
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää ovatko Martin Ravintolan asiakkaat kiinnostuneita terveellisistä elintavoista. Tutkimusongelmani oli, että voiko terveellisellä lounaalla olla vaikutusta paino-ongelmiin. Suunnittelin tätä työtä varten viisi terveellistä lounasvaihtoehtoa ravintoarvoineen. Teoreettinen osuus koostuu terveellisten ruokailutapojen rakentamisesta. Terveelliset elämäntavat määriteltiin ravitsemussuositusten mukaan. Suositukset koskevat hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa, sekä vitamiineja ja mineraaleja. Ruokapyramidia ja lautasmallia käytettiin määrittelemään terveellinen lounas. Tässä opinnäytetyössä kerrotaan mikä vaikuttaa energian kulutukseen ja kuinka voidaan rakentaa terveelliset elintavat. Tyypillisistä kansansairauksista kerrotaan myös, koska ellei eletä terveellisesti, moni näistä sairauksista voi kehittyä. Empiirinen osuus oli asiakaskysely. Kyselyssä oli käytetty kvantitatiivista sekä kvalitatiivista tutkimusmetodia. Saavuttaakseni tämän opinnäytetyön tavoitteet Martin Ravintolan asiakkaat vastasivat kyselyyn, jossa oli kyse heidän ruokailu- ja elintavoistaan. Tämän opinnäytetyön tuloksena oli, että suurin osa asiakkaista oli kiinnostunut elämään terveellisesti. Monet asiakkaista olivat kiinnostuneita syömään terveellisesti sekä ajattelivat jo syövänsä terveellisesti. Asiakkailla oli hyvä fyysinen aktiivisuus, suurin osa heistä liikkui säännöllisesti, ja harrasti myös hyötyliikuntaa. Tutkimusongelma ratkaistiin opinnäytetyön teorian avulla, ja tuloksena oli, että lounaalla voi olla vaikutusta painoon.