Terveyttä edistävä ravitsemus ja ruokailutilanteet perhepäivähoitajien toteuttamana
Tuunainen, Sini (2011)
Tuunainen, Sini
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120817616
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120817616
Tiivistelmä
Ruokailu on tärkeä osa lasten perushoitoa perhepäivähoidossa. Hoitopäivien aikana ruokailutilanteisiin liittyy kasvatusta ja opetusta. Tavoitteena on kiireetön ja viihtyisä ruokailuhetki. Useat lapset viettävät hoitopäivinä suurimman osan hereilläoloajastaan päivähoidossa. Päivähoidon ateriat kattavat kokopäivähoidossa kaksi kolmasosaa lapsen päivän ravinnontarpeesta. Monipuolisen ja terveellisen ruokavalion merkitys korostuu.
Lasten ruoka-aineallergiat ovat yleisiä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää miten perhepäivähoitajat kokivat oman osaamisensa allergiaruokavalioiden toteuttajana ja kokivatko he tarvitsevansa lisäkoulutusta. Työn tarkoitus oli tuoda esille perhepäivähoitajien näkemyksiä terveyttä edistävästä ravitsemuksesta ja sen toteuttamisesta omassa työssä. Työn tavoite oli palvella perhepäivähoitajia, vahvistaa heidän osaamistaan monipuolisen ruokavalion toteuttajana ja ohjata sitä kautta perheitä oikeaa ravinto-oppiin ja -kasvatukseen.
Opinnäytetyö toteutettiin määrällistä tutkimusmenetelmää käyttäen. Aineisto kerättiin lomakekyselynä Juvan, Joroisten ja Rantasalmen kuntien omassa kodissa työskenteleviltä perhepäivähoitajilta. Tulokset analysoitiin SPSS-tilastointiohjelmalla. Tulosten pohjalta voidaan todeta, että perhepäivähoitajat valmistavat lapsille terveellistä ja monipuolista ruokaa. He pitävät tärkeänä, että ruokailuhetki on viihtyisä ja kiireetön. Perhepäivähoitajien arvioivat osaavansa valmistaa allergiaruokavalioita, mutta toivovat lisää koulutusta aiheesta osaamisensa tueksi.
Jatkossa olisi mielenkiintoista selvittää mitä mieltä perhepäivähoitolapset ja heidän vanhemmat ovat päivähoitoruokailusta.
Lasten ruoka-aineallergiat ovat yleisiä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää miten perhepäivähoitajat kokivat oman osaamisensa allergiaruokavalioiden toteuttajana ja kokivatko he tarvitsevansa lisäkoulutusta. Työn tarkoitus oli tuoda esille perhepäivähoitajien näkemyksiä terveyttä edistävästä ravitsemuksesta ja sen toteuttamisesta omassa työssä. Työn tavoite oli palvella perhepäivähoitajia, vahvistaa heidän osaamistaan monipuolisen ruokavalion toteuttajana ja ohjata sitä kautta perheitä oikeaa ravinto-oppiin ja -kasvatukseen.
Opinnäytetyö toteutettiin määrällistä tutkimusmenetelmää käyttäen. Aineisto kerättiin lomakekyselynä Juvan, Joroisten ja Rantasalmen kuntien omassa kodissa työskenteleviltä perhepäivähoitajilta. Tulokset analysoitiin SPSS-tilastointiohjelmalla. Tulosten pohjalta voidaan todeta, että perhepäivähoitajat valmistavat lapsille terveellistä ja monipuolista ruokaa. He pitävät tärkeänä, että ruokailuhetki on viihtyisä ja kiireetön. Perhepäivähoitajien arvioivat osaavansa valmistaa allergiaruokavalioita, mutta toivovat lisää koulutusta aiheesta osaamisensa tueksi.
Jatkossa olisi mielenkiintoista selvittää mitä mieltä perhepäivähoitolapset ja heidän vanhemmat ovat päivähoitoruokailusta.