Hoitohenkilöstön asukasruokaopas ikääntyneiden ruokailuun : Case: Sipilän palvelukeskus
Myllyoja, Sanna (2011)
Myllyoja, Sanna
Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120517282
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120517282
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä asukasruokaopas Sipilän palvelukeskukseen hoitohenkilöstölle. Työn tilaajana on Ylivieskan kaupungin ruokapalveluyksikkö. Oppaan tarve oli tuotu esille Peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta.
Opinnäytetyö kertoo ikääntyneiden ravitsemuksesta yleisesti sekä selvittää ravitsemukseen liittyviä arkisia ongelmakohtia. Työssä on myös prosessin kuvaus asukasruokaoppaan työstämisestä palvelukeskuksen käyttöön. Opinnäytetyö on toiminnallinen työ, joka koostuu kahdesta eri osiosta. Toiminnallisen työn tuloksena syntyi tuote, asukasruokaopas, joka on otettu käyttöön Sipilän palvelukeskuksessa vuonna 2011. Asukasruokaopas sai ”kirjamaisen” ulkoasun Ylivieskan ammattiopiston media-alan oppilaiden avustuksella.
Asukasruokaoppaan tarkoitus on palvella hoitohenkilöstöä päivittäisissä ravitsemuksellisissa kysymyksissä sekä perehdyttää uutta hoitohenkilöä palvelukeskuksen sisäiseen toimintaympäristöön ravitsemuksen osalta. Asukasruokaopas sisältää tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta, ruokailuajoista, ruokailutilanteista, vajaaravitsemuksesta sekä käytännön asioista Sipilän palvelukeskuksessa.
Asukasruokaopas ei ole liitteenä tässä opinnäytetyössä tilaajan toivomuksesta. Opas on nähtävissä Sipilän palvelukeskuksen osastoilla.
Opinnäytetyö kertoo ikääntyneiden ravitsemuksesta yleisesti sekä selvittää ravitsemukseen liittyviä arkisia ongelmakohtia. Työssä on myös prosessin kuvaus asukasruokaoppaan työstämisestä palvelukeskuksen käyttöön. Opinnäytetyö on toiminnallinen työ, joka koostuu kahdesta eri osiosta. Toiminnallisen työn tuloksena syntyi tuote, asukasruokaopas, joka on otettu käyttöön Sipilän palvelukeskuksessa vuonna 2011. Asukasruokaopas sai ”kirjamaisen” ulkoasun Ylivieskan ammattiopiston media-alan oppilaiden avustuksella.
Asukasruokaoppaan tarkoitus on palvella hoitohenkilöstöä päivittäisissä ravitsemuksellisissa kysymyksissä sekä perehdyttää uutta hoitohenkilöä palvelukeskuksen sisäiseen toimintaympäristöön ravitsemuksen osalta. Asukasruokaopas sisältää tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta, ruokailuajoista, ruokailutilanteista, vajaaravitsemuksesta sekä käytännön asioista Sipilän palvelukeskuksessa.
Asukasruokaopas ei ole liitteenä tässä opinnäytetyössä tilaajan toivomuksesta. Opas on nähtävissä Sipilän palvelukeskuksen osastoilla.