Kestävä kehitys ammattikeittiössä - Case Päiväkoti Lumikki
Holopainen, Joonas (2011)
Holopainen, Joonas
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121218058
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121218058
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni oli kestävä kehitys ammattikeittiössä – case päiväkoti Lumikki. Toimeksiantaja ja yhteistyökumppani oli Tiinan Taaperot Ky. Opinnäytetyö hyödyntää KestITÄ -hanketta, eli Kestävyyttä Itä-Suomen ruokapalveluihin -hanketta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä on kestävä kehitys ja miten se toteutuu päiväkoti Lumikin keittiössä sekä miten sitä voisi parantaa keittiön toiminnassa. Lisäksi tarkoituksena oli suunnitella ruokalista yhden viikon lounasruoista siten, että kestävä kehitys toteutuisi ruokalistalla. Teoreettinen osuus koostuu kestävän kehityksen määrittelystä ja sen osa-alueista sekä esimerkeistä kestävästä kehityksestä. Työssä tarkastellaan kestävän kehityksen osa-alueita päiväkoti Lumikin ruokatuotantoprosessissa.
Menetelmänä oli omakohtaisen kokemuksen sekä muilta työntekijöiltä saadun tiedon perusteella tehtävä toiminnallinen työ kestävästä kehityksestä päiväkoti Lumikin ruokapalvelujen tuottamisessa. Kestävä kehitys toteutuu esimerkiksi raaka-aineiden käytön osalta, koska runsaasti luontoa kuormittavia tuotteita, kuten naudan lihaa ja riisiä, vältetään. Lisäksi pyritään suosimaan lähiruokaa. Energian säästämiseksi kypsennyslaitteita pidetään päällä vain niitä käytettäessä. Astioita pestään täydet koneelliset. Lisäksi tuloksena on toimiva ruokalista, joka noudattaa kestävän kehityksen periaatteita raaka-aineiltaan. Työn tuloksia voidaan hyödyntää päiväkoti Lumikin keittiön toiminnassa, ja niitä voidaan mahdollisesti soveltaa myös muihin vastaavanlaisiin ammattikeittiöihin, jotka haluavat edistää kestävää kehitystä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä on kestävä kehitys ja miten se toteutuu päiväkoti Lumikin keittiössä sekä miten sitä voisi parantaa keittiön toiminnassa. Lisäksi tarkoituksena oli suunnitella ruokalista yhden viikon lounasruoista siten, että kestävä kehitys toteutuisi ruokalistalla. Teoreettinen osuus koostuu kestävän kehityksen määrittelystä ja sen osa-alueista sekä esimerkeistä kestävästä kehityksestä. Työssä tarkastellaan kestävän kehityksen osa-alueita päiväkoti Lumikin ruokatuotantoprosessissa.
Menetelmänä oli omakohtaisen kokemuksen sekä muilta työntekijöiltä saadun tiedon perusteella tehtävä toiminnallinen työ kestävästä kehityksestä päiväkoti Lumikin ruokapalvelujen tuottamisessa. Kestävä kehitys toteutuu esimerkiksi raaka-aineiden käytön osalta, koska runsaasti luontoa kuormittavia tuotteita, kuten naudan lihaa ja riisiä, vältetään. Lisäksi pyritään suosimaan lähiruokaa. Energian säästämiseksi kypsennyslaitteita pidetään päällä vain niitä käytettäessä. Astioita pestään täydet koneelliset. Lisäksi tuloksena on toimiva ruokalista, joka noudattaa kestävän kehityksen periaatteita raaka-aineiltaan. Työn tuloksia voidaan hyödyntää päiväkoti Lumikin keittiön toiminnassa, ja niitä voidaan mahdollisesti soveltaa myös muihin vastaavanlaisiin ammattikeittiöihin, jotka haluavat edistää kestävää kehitystä.