Selvitys yläkoululaisten koululounaasta
Hakulinen, Minna (2011)
Hakulinen, Minna
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121418362
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121418362
Tiivistelmä
Kouluruokailu on yksi Suomalaisen yhteiskunnan tärkeimmistä sosiaalisista tukimuodoista. Kouluruokailun on kunnalle suuri menoerä. Tiukkeneva talous ja kouluruokailusta käytävä keskustelu ovat luoneet epävarmuutta oppilaille kouluruokailusta. Oppilaat kokevat etteivät pääse vaikuttamaan kouluruokailuun, vaan opettajia ja muita aikuisia kuunnellaan kouluruokailusta päätettäessä.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin Sulkavan yläkoululaisten mielipiteitä kouluruokailusta. Tutkimuksessa selvitettiin, miten kouluruokailu voitaisiin parantaa ja ideoita sen kehittämiseen. Tutkimuskohteena on Sulkavan ykäkoulu. Opinnäytetyössä käsitellään kouluruokailua määräävää valtakunnallista ohjeistoa ja kouluruokailun moninaista laatua sekä niiden merkitystä kouluruokailun toteutuksessa Opinnäyte työntutkimuksellisessa osiossa tehtiin kysely oppilaille ja ryhmähaastattelu ruokapalveluhenkilöstölle.
Päätulokseksi nousivat, että reilu neljännes piti ruoan maku hyvänä. Ruokaa oli riittävästi 95 % mielestä ja lähes 80 % mielestä ruoka on monipuolista. Joitakin valituksiakin tuli ruoasta löytyneistä vieraista esineistä ja eniten ruoan mausta. Haastattelussa nousi lisäksi esiin perunoiden laatu ja ruoka-annosten koko. Lisäksi tuloksena saatiin luettelo siitä, mitä oppilaat haluaisivat kouluruokailussa tarjottavan. Miten ruokalistaa pitäisi monipuolistaa oppilaiden mielestä. Yhteistyötä tulisi lisätä perustamalla ruokalatoimikunta ja oppilaat pitäisi ottaa mukaan kehittämään kouluruokapalvelua.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin Sulkavan yläkoululaisten mielipiteitä kouluruokailusta. Tutkimuksessa selvitettiin, miten kouluruokailu voitaisiin parantaa ja ideoita sen kehittämiseen. Tutkimuskohteena on Sulkavan ykäkoulu. Opinnäytetyössä käsitellään kouluruokailua määräävää valtakunnallista ohjeistoa ja kouluruokailun moninaista laatua sekä niiden merkitystä kouluruokailun toteutuksessa Opinnäyte työntutkimuksellisessa osiossa tehtiin kysely oppilaille ja ryhmähaastattelu ruokapalveluhenkilöstölle.
Päätulokseksi nousivat, että reilu neljännes piti ruoan maku hyvänä. Ruokaa oli riittävästi 95 % mielestä ja lähes 80 % mielestä ruoka on monipuolista. Joitakin valituksiakin tuli ruoasta löytyneistä vieraista esineistä ja eniten ruoan mausta. Haastattelussa nousi lisäksi esiin perunoiden laatu ja ruoka-annosten koko. Lisäksi tuloksena saatiin luettelo siitä, mitä oppilaat haluaisivat kouluruokailussa tarjottavan. Miten ruokalistaa pitäisi monipuolistaa oppilaiden mielestä. Yhteistyötä tulisi lisätä perustamalla ruokalatoimikunta ja oppilaat pitäisi ottaa mukaan kehittämään kouluruokapalvelua.