Elintarvikkeiden lisäaineet : Opiskelijoiden käsityksiä lisäaineista
Wollsten, Anne (2012)
Wollsten, Anne
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202132130
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202132130
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa selvitettiin Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän, Nurmijärven toimipisteen opiskelijoiden käsityksiä lisäaineista. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, mitä nuoret tietävät elintarvikkeiden lisäaineista, kiinnostavatko nuoria ruoan sisältämät lisäaineet sekä mikä on heidän näkemyksensä lisäaineiden turvallisuudesta.
Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkastellaan suomalaisen elintarviketeollisuuden historiaa ja nykypäivän trendejä. Nykyaikainen elintarviketuotanto on pitkälle automatisoitunutta teollisuutta, jossa tuotetaan mitä erilaisimpia elintarvikkeita lisäaineita apuna käyttäen nykypäivän vaativille kuluttajille. Työssä kerrotaan lisäaineiden käytöstä ja valmistuksesta sekä esitellään erilaiset lisäaineryhmät ja niiden käyttötarkoitukset. Lainsäädännön periaatteena Euroopan unionissa on, että kuluttajan tulee hyötyä lisäaineen käytöstä. Lisäaineiden turvallisuutta ja valvontaa käsitellään myös teoriaosuudessa.
Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto kerättiin 80 opiskelijalta kyselylomakkeita käyttäen. Tutkimustulokset osoittavat, että nuoret tietävät lisäaineiden olevan E-koodattuja aineita, mutta syvällisemmät tiedot lisäaineista ovat nuorilla melko puutteellisia. Nuorten mielestä lisäaineet ovat ihmiselle osaksi haitallisia, ja he ovat epävarmoja lisäaineiden turvallisuudesta.
Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkastellaan suomalaisen elintarviketeollisuuden historiaa ja nykypäivän trendejä. Nykyaikainen elintarviketuotanto on pitkälle automatisoitunutta teollisuutta, jossa tuotetaan mitä erilaisimpia elintarvikkeita lisäaineita apuna käyttäen nykypäivän vaativille kuluttajille. Työssä kerrotaan lisäaineiden käytöstä ja valmistuksesta sekä esitellään erilaiset lisäaineryhmät ja niiden käyttötarkoitukset. Lainsäädännön periaatteena Euroopan unionissa on, että kuluttajan tulee hyötyä lisäaineen käytöstä. Lisäaineiden turvallisuutta ja valvontaa käsitellään myös teoriaosuudessa.
Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto kerättiin 80 opiskelijalta kyselylomakkeita käyttäen. Tutkimustulokset osoittavat, että nuoret tietävät lisäaineiden olevan E-koodattuja aineita, mutta syvällisemmät tiedot lisäaineista ovat nuorilla melko puutteellisia. Nuorten mielestä lisäaineet ovat ihmiselle osaksi haitallisia, ja he ovat epävarmoja lisäaineiden turvallisuudesta.