Tampereen viiniklubin jäsenten viinitietouden kartoittaminen ja kehittäminen
Pankkonen, Maria (2008)
Pankkonen, Maria
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294074
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294074
Tiivistelmä
Tavoitteena oli kehittää Tampereen Viiniklubin jäsenten viinitietouden tasoa. Viinitietouden kehittämiseksi tehtiin viiniharrastajan tietopaketti, joka sisältää olennaista tietoa viineistä sekä teoreettisesta että käytännöllisestä näkökulmasta. Käytännön taitojen kehittämiseksi järjestettiin viininmaistajaiset, joissa keskityttiin viinin ja ruoan yhdistämiseen. Tietopaketin kokoamista varten viiniklubin jäsenten viinitietouden taso selvitettiin viinitietouskyselyn avulla. Kyselyssä käytettiin kokonaisotantaa eli kaikille klubin jäsenille lähetettiin kutsu vastata kyselyyn. Vastausprosentiksi muodostui 57. Kysely jakaantui kolmeen osaan, joista ensimmäisellä selvitettiin vastaajien yleistä viinitietoutta ja kahdella jälkimmäisellä selvitettiin vastaajien käytännön taitoja. Käytäntöosuuteen kuului tarjoilulämpötilatehtävä sekä viinin ja ruoan yhdistämistehtävä. Tutkimusaineisto koottiin kvantitatiivisesti, mutta aineisto analysoitiin kvalitatiivisesti, jotta vastaajien viinitietoutta voitiin analysoida syvällisemmin. Vastaajien osaamista arvioitiin sekä ryhmän että yksittäisten vastaajien kohdalla. Tutkimus osoitti, että viiniklubin jäsenten viinitietous on hyvällä tasolla, sekä teoreettisen että käytännön tiedon osalta. Tuloksien perusteella todettiin, että harrastusvuosien määrällä on merkitystä osaamiseen. Etenkin käytännön taidot paranevat selvästi harrastusvuosien lisääntyessä. Vaikka viinitietouskyselyn tulokset olivat hyvät, viinitietopaketille oli tarvetta. Varsinkin uudemmat jäsenet tarvitsevat lisää tietoa. Monet jäsenet myös toivoivat lisätietoa monista aihealueista, etenkin viinin ja ruoan yhdistämisestä. Toiveeseen vastasivat sekä tietopaketin laajahko viinin ja ruoan yhdistämisosuus sekä viininmaistajaiset.