Kansainvälinen vaihto-ohjelma henkilöstöjohtamisen välineenä työssäoppimisessa – Esimerkkinä Fazer Food Services
Ahmaoja, Anna (2012)
Ahmaoja, Anna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203052800
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203052800
Tiivistelmä
Opinnäytetyön pääongelmana on kuvata, miten Fazer Food Servicesin kansainvälinen vaihto-ohjelma edesauttaa työssäoppimista henkilöstöjohtamisen näkökulmasta. Kansainvälinen vaihto-ohjelma tukee Fazer Food Servicesin strategiaa luomalla työntekijöille mielenkiintoisen oppimisympäristön sekä mahdollistaa työntekijöille uudenlaisia haasteita omaan ammatilliseen kehittymiseen.
Opinnäytetyön rakenne koostuu yritysesittelystä, teoriaosuudesta, tutkimusmenetelmistä sekä tutkimustuloksista. Teoreettinen viitekehys rakentuu henkilöstöjohtamisen ja työssäoppimisen ympärille. Työssäoppiminen on lisäksi jaettu seuraaviin osa-alueisiin: johtamisen merkitys työssäoppimiseen, organisaation sisäisen yhteistyön ja sosiaalisen pääoman merkitys työssä-oppimiseen, perehdyttämisen merkitys työssäoppimiseen sekä työmotivaation merkitys työssäoppimiseen.
Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus ja aineisto perustuu kansainvälisen vaihto-ohjelman pilottivaiheen 2010 lomakekyselyyn, pilottivaiheen 2010 teemahaastatteluun sekä vuoden 2011 lomakekyselyyn. Aineisto kerättiin Fazer Food Servicesin kansainväliseen vaihto-ohjelmaan osallistuneilta työntekijöiltä vuosina 2010 ja 2011 sekä haastattelemalla Fazer Food Servicesin henkilöstön kehittämispäällikköä. Aineiston käsittelyyn käytettiin sisällön analyysia.
Johtamisen merkitys kansainvälisessä työssäoppimisessa on toimia suunnan näyttäjänä, mah-dollistaa työntekijöiden ammatillinen kehittyminen yrityksen strategiaa tukevaksi sekä taata osaamisen jakaminen yhteiseen käyttöön. Työssäoppiminen on ennen kaikkea ihmisten välistä vuorovaikutusta ja edellyttää sosiaalisia taitoja. Lisäksi suunnitelmallisella perehdyttämisellä sekä monipuolisilla työtehtävillä on positiivinen vaikutus työssäoppimiseen. Kansainvälisen vaihto-ohjelman vaikutukset osallistujien työmotivaatioon olivat selkeästi positiiviset.
Työssäoppimiseen tarvitaan suunnitelmallista ja selkeää ohjausta, haasteellisia työtehtäviä, motivaatiota, sopeutumiskykyä sekä tietotaidon jakamista. Ennen kaikkea työssäoppimiseen tarvitaan kykyä suhteuttaa uusi tieto vanhaan ja halua oppia uutta. Fazer Food Servicesin kansainvälinen vaihto-ohjelmaa antaa hyvät mahdollisuudet työssäoppimiselle, tukee työntekijöiden kansainvälistymistä, mahdollistaa arjesta irtautumisen, kehittää kielitaitoa, luo verkostoja sekä jakaa tietotaitoa yli maarajojen.
Opinnäytetyön rakenne koostuu yritysesittelystä, teoriaosuudesta, tutkimusmenetelmistä sekä tutkimustuloksista. Teoreettinen viitekehys rakentuu henkilöstöjohtamisen ja työssäoppimisen ympärille. Työssäoppiminen on lisäksi jaettu seuraaviin osa-alueisiin: johtamisen merkitys työssäoppimiseen, organisaation sisäisen yhteistyön ja sosiaalisen pääoman merkitys työssä-oppimiseen, perehdyttämisen merkitys työssäoppimiseen sekä työmotivaation merkitys työssäoppimiseen.
Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus ja aineisto perustuu kansainvälisen vaihto-ohjelman pilottivaiheen 2010 lomakekyselyyn, pilottivaiheen 2010 teemahaastatteluun sekä vuoden 2011 lomakekyselyyn. Aineisto kerättiin Fazer Food Servicesin kansainväliseen vaihto-ohjelmaan osallistuneilta työntekijöiltä vuosina 2010 ja 2011 sekä haastattelemalla Fazer Food Servicesin henkilöstön kehittämispäällikköä. Aineiston käsittelyyn käytettiin sisällön analyysia.
Johtamisen merkitys kansainvälisessä työssäoppimisessa on toimia suunnan näyttäjänä, mah-dollistaa työntekijöiden ammatillinen kehittyminen yrityksen strategiaa tukevaksi sekä taata osaamisen jakaminen yhteiseen käyttöön. Työssäoppiminen on ennen kaikkea ihmisten välistä vuorovaikutusta ja edellyttää sosiaalisia taitoja. Lisäksi suunnitelmallisella perehdyttämisellä sekä monipuolisilla työtehtävillä on positiivinen vaikutus työssäoppimiseen. Kansainvälisen vaihto-ohjelman vaikutukset osallistujien työmotivaatioon olivat selkeästi positiiviset.
Työssäoppimiseen tarvitaan suunnitelmallista ja selkeää ohjausta, haasteellisia työtehtäviä, motivaatiota, sopeutumiskykyä sekä tietotaidon jakamista. Ennen kaikkea työssäoppimiseen tarvitaan kykyä suhteuttaa uusi tieto vanhaan ja halua oppia uutta. Fazer Food Servicesin kansainvälinen vaihto-ohjelmaa antaa hyvät mahdollisuudet työssäoppimiselle, tukee työntekijöiden kansainvälistymistä, mahdollistaa arjesta irtautumisen, kehittää kielitaitoa, luo verkostoja sekä jakaa tietotaitoa yli maarajojen.