Mikkelin ammattikorkeakoulun palvelujen tuottamisen ja johtamisen/ravitsemis- ja talousalan restonomit työelämässä
Häkkinen, Anna-Leena (2012)
Häkkinen, Anna-Leena
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205097298
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205097298
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilaaja on Mikkelin ammattikorkeakoulun matkailu- ja ravitsemisalan laitos. Työn tarkoituksena oli selvittää Mikkelin ammattikorkeakoulusta valmistuneiden palvelujen tuottamisen ja johtamisen/ravitsemis- ja talousalan restonomien (AMK) työllistymistä, urakehitystä sekä tyytyväisyyttä tutkinnon tarjoamaan osaamiseen. Työ toteutettiin empiirisenä tutkimuksena, jonka aineisto koostui määrällisestä kyselyaineistosta. Kirjallinen kysely lähetettiin 378 valmistuneelle. Kyselyn vastausprosentti oli 30 %.
Tutkimuksessa selvisi, että restonomien (AMK) urakehitys on ollut nousujohteista. Restonomit (AMK) ovat työllistyneet nopeasti valmistumisen jälkeen, työttömyysajat ovat olleet lyhyitä ja työsuhteet pääosin vakituisia. Suurin osa valmistuneista työskentelee esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Valmistuneet ovat pääosin tyytyväisiä koulutuksen tarjoamaan osaamiseen. Tärkeimpinä taitoina työelämässä pidetään valmiutta itsensä kehittämiseen, asiakaspalveluosaamista sekä viestintä- ja vuorovaikutusosaamista. Restonomikoulutukseen kaivataan lisää johtamiseen ja taloushallintoon liittyviä opintoja. Lähes puolella valmistuneista tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu nykyisessä työtehtävässä jatkaminen. Restonomeilla on myös halua edetä vaativampiin tehtäviin ja lähes 14 % valmistuneista on kiinnostunut restonomien ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta.
Samankaltainen tutkimus olisi hyvä toteuttaa matkailu- ja talousalan laitoksella säännöllisin väliajoin. Tutkimuksen kautta saadaan arvokasta tietoa restonomien (AMK) työllistymisestä ja tyytyväisyydestä restonomitutkintoon. Tutkimus antaa myös kuvaa siitä, kuinka koulutus palvelee työelämän tarpeita. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää restonomikoulutuksen kehittämisessä. Huomion arvoisia asioita koulutusohjelman kehittämisessä ovat panostaminen opiskelijoiden käytännön osaamiseen sekä johtamiseen ja liiketoimintaosaamiseen.
Tutkimuksessa selvisi, että restonomien (AMK) urakehitys on ollut nousujohteista. Restonomit (AMK) ovat työllistyneet nopeasti valmistumisen jälkeen, työttömyysajat ovat olleet lyhyitä ja työsuhteet pääosin vakituisia. Suurin osa valmistuneista työskentelee esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Valmistuneet ovat pääosin tyytyväisiä koulutuksen tarjoamaan osaamiseen. Tärkeimpinä taitoina työelämässä pidetään valmiutta itsensä kehittämiseen, asiakaspalveluosaamista sekä viestintä- ja vuorovaikutusosaamista. Restonomikoulutukseen kaivataan lisää johtamiseen ja taloushallintoon liittyviä opintoja. Lähes puolella valmistuneista tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu nykyisessä työtehtävässä jatkaminen. Restonomeilla on myös halua edetä vaativampiin tehtäviin ja lähes 14 % valmistuneista on kiinnostunut restonomien ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta.
Samankaltainen tutkimus olisi hyvä toteuttaa matkailu- ja talousalan laitoksella säännöllisin väliajoin. Tutkimuksen kautta saadaan arvokasta tietoa restonomien (AMK) työllistymisestä ja tyytyväisyydestä restonomitutkintoon. Tutkimus antaa myös kuvaa siitä, kuinka koulutus palvelee työelämän tarpeita. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää restonomikoulutuksen kehittämisessä. Huomion arvoisia asioita koulutusohjelman kehittämisessä ovat panostaminen opiskelijoiden käytännön osaamiseen sekä johtamiseen ja liiketoimintaosaamiseen.