Lounasta tavanomaisesti tuotetuista vai luomu- ja lähiraaka-aineista : Vertailua euroissa
Liukkonen, Kati (2012)
Liukkonen, Kati
Savonia-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205117761
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205117761
Tiivistelmä
Lähi- ja luomuruoka ovat olleet kasvavana trendinä jo usean vuoden ajan, niin ravintola- kuin elintarvikealalla. Ravintolat tuovat lähi- ja luomuruokaa esille, varsinkin erilaisilla teemalistoilla. Lähi- ja luomuruoka kiinnostaa entistä enemmän perheitä ja yksittäisiä ruoanlaittajia.
Kuitenkin miten ihmiset olisivat kiinnostuneita luomusta ja lähiruoasta lounasravintoloiden tarjonnassa. Olisiko se liian kallista?
Tavoitteeni on verrata yhden viikon lounaslistan pääruokien raaka-ainehintoja, kun toisessa vaihtoehdossa käytetään luomu- ja lähiruokaa ja toisessa vaihtoehdossa tavanomaisia raaka-aineita. Tutkimuksen tavoite on olla suuntaa antava.
Tutkimusta varten suunnittelin lounaslistan viidelle arkipäivälle, jossa kaikki ruoat ovat laktoosittomia. Otin myös huomioon lounaslistalla kasvisruokavaihtoehdon. Lounaslista on kehitelty valmiita toimivia reseptejä apunakäyttäen kuvitteellisen henkilöstöravintolan käyttöön. Tein lounaslistan tueksi annoskortit, joihin selvitin raaka-ainehintoja tukkulistoja käyttäen. Joitain luomu- ja lähiruokaraaka-ainehintoja sain soittamalla eri tuottajille ja jälleenmyyjille. Näiden hintojen selvittäminen oli haasteellista. Annoskorttien pohjalta tein tarvittavt kustannuslaskelmat.
Tutkimuksen tulos ei ole täysin luotettava,joten se on suuntaa antava. Luomu- ja lähiruokaraaka-ainehintojen löytäminen oli vaikeaa. Käytin apuna Aitoja makuja- internetsivuja lähi- ja luomuruoka tuottajien ja jälleenmyyjien selvittämiseen. Kaikille raaka-aineille en löytänyt vertailuhintoja, joten käytin annoskorteissa tavanomaisia raaka-ainehintoja. Suuntaa antavissa kustannuslaskelmista käy ilmi, että varsinkin liha- ja siipikarjan luomu- ja lähiruokaraaka-aineet nostavat lounaan hintaa. Olisi etsittävä useita kasvattajia ja tuottajia ja vertailtava hintoja, jotta voitaisiin löytää edullisempi vaihtoehto lounaalle. Kasvisten ja juuresten kohdalla luomu- ja lähiruoka ominaisuudella ei ollut niinkään hintaa nostavaa vaikutusta. Kustannukset pysyivät melko kohtuullisina, kun käytetään peruskasviksia. Kalan hinnoissa ei myöskään ollut kovin suuria eroja. Kyllä luomu- ja lähiruokaa voisi käyttää enemmänkin lounasruokailussa. Kuitenkin luomu- ja lähiruoka tuottajien, ravintoloiden ja kuluttajien välistä yhteistyötä ja tuotteiden saatavuutta voisi vielä kehittää.
Kuitenkin miten ihmiset olisivat kiinnostuneita luomusta ja lähiruoasta lounasravintoloiden tarjonnassa. Olisiko se liian kallista?
Tavoitteeni on verrata yhden viikon lounaslistan pääruokien raaka-ainehintoja, kun toisessa vaihtoehdossa käytetään luomu- ja lähiruokaa ja toisessa vaihtoehdossa tavanomaisia raaka-aineita. Tutkimuksen tavoite on olla suuntaa antava.
Tutkimusta varten suunnittelin lounaslistan viidelle arkipäivälle, jossa kaikki ruoat ovat laktoosittomia. Otin myös huomioon lounaslistalla kasvisruokavaihtoehdon. Lounaslista on kehitelty valmiita toimivia reseptejä apunakäyttäen kuvitteellisen henkilöstöravintolan käyttöön. Tein lounaslistan tueksi annoskortit, joihin selvitin raaka-ainehintoja tukkulistoja käyttäen. Joitain luomu- ja lähiruokaraaka-ainehintoja sain soittamalla eri tuottajille ja jälleenmyyjille. Näiden hintojen selvittäminen oli haasteellista. Annoskorttien pohjalta tein tarvittavt kustannuslaskelmat.
Tutkimuksen tulos ei ole täysin luotettava,joten se on suuntaa antava. Luomu- ja lähiruokaraaka-ainehintojen löytäminen oli vaikeaa. Käytin apuna Aitoja makuja- internetsivuja lähi- ja luomuruoka tuottajien ja jälleenmyyjien selvittämiseen. Kaikille raaka-aineille en löytänyt vertailuhintoja, joten käytin annoskorteissa tavanomaisia raaka-ainehintoja. Suuntaa antavissa kustannuslaskelmista käy ilmi, että varsinkin liha- ja siipikarjan luomu- ja lähiruokaraaka-aineet nostavat lounaan hintaa. Olisi etsittävä useita kasvattajia ja tuottajia ja vertailtava hintoja, jotta voitaisiin löytää edullisempi vaihtoehto lounaalle. Kasvisten ja juuresten kohdalla luomu- ja lähiruoka ominaisuudella ei ollut niinkään hintaa nostavaa vaikutusta. Kustannukset pysyivät melko kohtuullisina, kun käytetään peruskasviksia. Kalan hinnoissa ei myöskään ollut kovin suuria eroja. Kyllä luomu- ja lähiruokaa voisi käyttää enemmänkin lounasruokailussa. Kuitenkin luomu- ja lähiruoka tuottajien, ravintoloiden ja kuluttajien välistä yhteistyötä ja tuotteiden saatavuutta voisi vielä kehittää.