Lihanautatilan johtaminen
Uusitalo, Pekka (2012)
Uusitalo, Pekka
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205147945
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205147945
Tiivistelmä
Tämän työn tarkoituksena on tutkia tilan johtamista ja haasteita voimakkaasti muuttuvassa maatalouden toimintaympäristössä. Kotieläintilojen koot suurenevat ja tuotantokustannusten äkilliset muutokset ovat tulleet jäädäkseen, tästä syystä tilan johtamisesta on tullut entistä tärkeämpää. Oikeiden päätösten tekemiseksi toimintaympäristöä ja sen muutosta on seurattava aktiivisesti. Tässä työssä tarkastellaan maatalouden toimintaympäristöä ja luodaan katsaus kansainväliseen tilanteeseen, lisäksi tarkastellaan naudanlihantuotannon kotimaista tilannetta ja ennakoidaan tulevaisuuden tilaa. Työssä tarkastellaan myös naudanlihantuotantoa koskevaa lainsäädäntöä ja viranomaismääräyksiä, teurastamon asettamia vaatimuksia kuten esimerkiksi laatutilavaatimuksia. Tuotannon kannattavuutta käsittelevässä osassa tarkastellaan taloustohtorin ja Pro Agrian taloustietopankin valtakunnallisia tuloksia. Tulosten perusteella analysoidaan tilojen välisiä eroja. Säilörehun tuotantokustannus on merkittävä menoerä naudanlihan tuotannossa, sen vaikutus tilan taloudelliseen tulokseen on merkittävä. Tilatasolla on tärkeätä tietää säilörehun tuotantokustannus ja miettiä keinoja sen alentamiseksi. Työssä mietitään miten Portaan tilan säilörehuntuotantoa voisi kehittää, jotta tilan tuottavuus paranisi. Kotimaiselle korkealaatuiselle ja eettisesti kestävästi tuotetulle naudanlihalle on selkeästi olemassa kysyntää, mutta haasteet toimintaympäristössä vaativat tilan johtamisessa entistä enemmän osaamista. Yrittäjän on seurattava toimintaympäristön muutosta ja sopeutettava oman yrityksensä toiminta vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.