Laadukkaan ravitsemushoidon suunnittelu ja toteutuminen ikäihmisten yksityisessä ryhmäkodissa
Malinen, Jenna (2012)
Malinen, Jenna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060411442
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060411442
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksellisen opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimat ikäihmisten ravitsemussuositukset toteutuvat käytännössä yksityisessä, muistisairaille tarkoitetussa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Työssä selvitettiin, miten yrityksessä on huomioitu ikäihmisten ravitsemuksen erityispiirteet ja miten ravitsemushoitoa toteutetaan yksilöllisesti kunkin asukkaan kohdalla. Lisätavoitteena oli saada selvyys henkilökunnan ravitsemustietämyksestä ja mahdollisesta lisäkoulutustarpeesta.
Menetelmänä tässä opinnäytetyössä käytettiin havainnointia, kyselyä ja ravitsemukseen liittyviä mittareita, kuten Mini Nutritional Assessment -testiä. Havainnointiin valittiin viisi asukasta ja ruokailuja seurattiin viikon ajan käyttäen apuna ruokailun seurantataulukkoa. Henkilökunnalle laaditun kyselyn kysymykset perustuivat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimiin ikäihmisten ravitsemussuosituksiin.
Yhteenvetona kyselyn vastauksista voitiin todeta, että henkilökunnalla on perustiedot ikäihmisten ravitsemuksesta, mutta kaikki eivät ole perehtyneet uusimpiin ravitsemussuosituksiin. Haasteena on, että ravitsemushoitoa ei toteuteta kokonaisvaltaisesti ja tasalaatuisesti, ja teoriatietoa ei osata aina viedä käytäntöön. Havainnoinnin tuloksena kahdella asukkaalla viidestä täyttyi päivittäinen energiantarve, mutta lähes kaikki saivat liian vähän proteiinia ja kuitua. Proteiinia tulisi lisätä asukkaiden ruokavalioon proteiinipitoisilla välipaloilla ja täydennysravintovalmisteilla. Kuitua tulisi lisätä käyttämällä erilaisia kuituvalmisteita, leseitä ja siemeniä, sekä suosimalla runsaskuituisia täysjyväviljatuotteita.
Menetelmänä tässä opinnäytetyössä käytettiin havainnointia, kyselyä ja ravitsemukseen liittyviä mittareita, kuten Mini Nutritional Assessment -testiä. Havainnointiin valittiin viisi asukasta ja ruokailuja seurattiin viikon ajan käyttäen apuna ruokailun seurantataulukkoa. Henkilökunnalle laaditun kyselyn kysymykset perustuivat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimiin ikäihmisten ravitsemussuosituksiin.
Yhteenvetona kyselyn vastauksista voitiin todeta, että henkilökunnalla on perustiedot ikäihmisten ravitsemuksesta, mutta kaikki eivät ole perehtyneet uusimpiin ravitsemussuosituksiin. Haasteena on, että ravitsemushoitoa ei toteuteta kokonaisvaltaisesti ja tasalaatuisesti, ja teoriatietoa ei osata aina viedä käytäntöön. Havainnoinnin tuloksena kahdella asukkaalla viidestä täyttyi päivittäinen energiantarve, mutta lähes kaikki saivat liian vähän proteiinia ja kuitua. Proteiinia tulisi lisätä asukkaiden ruokavalioon proteiinipitoisilla välipaloilla ja täydennysravintovalmisteilla. Kuitua tulisi lisätä käyttämällä erilaisia kuituvalmisteita, leseitä ja siemeniä, sekä suosimalla runsaskuituisia täysjyväviljatuotteita.