Taloudellinen tehokkuus Päiväkotien ruokapalveluissa
Tienhaara, Satu (2012)
Tienhaara, Satu
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060411487
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060411487
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on Tammelan kunnan ruokapalvelujen taloudellisen tehokkuuden parantaminen. Se toteutettiin tuotteistamalla Päiväkotien ruokapalveluyksikön palvelutuotteet selvittämällä kokonaiskustannusten jakautuminen tuotekohtaisesti aiheuttamisperiaatetta noudattaen ja toimintolaskentaa hyödyntäen. Tuotteistamisen seurauksena palvelutuotteiden tuotekohtaisia hintoja on mahdollista käyttää ruokapalvelujen asiakaslaskutuksen perusteena, niiden avulla voidaan laskea päiväkotiyksiköiden ravintopäivän hintoja sekä ne mahdollistavat suoritteiden laskennasta luopumisen.
Tutkimuksen lähestymistapana käytettiin tapaustutkimusta, jossa pyritään ymmärtämään syvällisesti ja kokonaisvaltaisesti tutkimuskohteen tilanne todellisessa toimintaympäristössä ja tuottamaan tutkimuksen keinoin kehittämisehdotuksia. Tutkimuksen tuloksena saatiin toiminnallinen, tähän toimintaympäristöön soveltuva ja luotettava kehittämissuunnitelma, jota voidaan käytännössä toteuttaa.
Tämän opinnäytetyön myötä Tammelan kunnan ruokapalveluissa saatiin tuotteistaminen hyvin alkuun. Tuotteistamisprosessin kautta on saatu paljon tietoa organisaation asiakkaista sekä tuotteista ja tuotteistamisen laajentaminen ruokapalvelun muihin yksiköihin on näiden tietojen varassa helpompaa. Tuotteistaminen jatkuu Päiväkotien ruokapalveluyksikön palvelukuvausten laadinnalla ja palvelusopimusten suunnittelulla yhdessä tilaaja-asiakkaan kanssa.
Tutkimuksen lähestymistapana käytettiin tapaustutkimusta, jossa pyritään ymmärtämään syvällisesti ja kokonaisvaltaisesti tutkimuskohteen tilanne todellisessa toimintaympäristössä ja tuottamaan tutkimuksen keinoin kehittämisehdotuksia. Tutkimuksen tuloksena saatiin toiminnallinen, tähän toimintaympäristöön soveltuva ja luotettava kehittämissuunnitelma, jota voidaan käytännössä toteuttaa.
Tämän opinnäytetyön myötä Tammelan kunnan ruokapalveluissa saatiin tuotteistaminen hyvin alkuun. Tuotteistamisprosessin kautta on saatu paljon tietoa organisaation asiakkaista sekä tuotteista ja tuotteistamisen laajentaminen ruokapalvelun muihin yksiköihin on näiden tietojen varassa helpompaa. Tuotteistaminen jatkuu Päiväkotien ruokapalveluyksikön palvelukuvausten laadinnalla ja palvelusopimusten suunnittelulla yhdessä tilaaja-asiakkaan kanssa.