Korkeakouluopiskelijoiden ruokavalintoja ja -tottumuksia
Lahdenperä, Liisa; Rannikko, Annika (2012)
Lahdenperä, Liisa
Rannikko, Annika
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205259995
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205259995
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on osa Laurean Leppävaarassa toteutettua tutkimusta, jonka aiheena on ”Hermostolliset ennustetekijät terveellisen ja epäterveellisen ruoan valinnassa; Kohti tehokkaampia ennaltaehkäisy ja väliintulomenetelmiä”. Opinnäytetyönä suoritettiin haastattelututkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää minkälaiset tekijät vaikuttavat jokapäiväsessä ruoan valintatilanteessa.
Yhteistyössä tutkimuksen vastuuhenkilön Jyrki Suomalan kanssa, joka vaikutti toimeksiantajana, päädyttiin käyttämään menetelmänä teemahaastattelua. Haastatteluun laadittiin haastat-telukysymykset pitkälti yhdessä Suomalan kanssa Tuorilan ja Applebyen teoksessa esitetyn kaavion pohjalta. Kysymysten avulla pyrittiin selvittämään haastateltavien ruokamieltymyksiä, ruoan valintaperusteita eri tilanteissa ja niihin vaikuttavia tekijöitä.
Tutkimuksessa haastateltiin 20 korkeakouluopiskelijaa, 10 miestä ja 10 naista. Haastateltavat koottiin sattumanvaraisesti Laurean eri koulutusohjelmista. Haastattelut suoritettiin yksilö-haastatteluina ja ne nauhoitettiin. Kun haastattelut oli suoritettu, kuunneltiin nauhat ja poimittiin jokaisen haastatellun vastaukset esitettyihin kysymyksiin.
Samantyyppiset vastaajat ryhmiteltiin erikseen ja saatiin viisi erilaista, selvästi hahmottuvaa kategoriaa: elääkseen syöjät, kotiruokailijat, uudenetsijät, sosiaaliset syöjät ja eettiset syöjät. Kategorioidut tulokset antavat suuntaa siitä, millä tavoin ihmiset valitsevat ravintonsa ja mitä asioita he pitävät tärkeimpinä tekijöinä ruokaan liittyen. Samalla on pohdittu valittuun ruokailukäyttäytymiseen liittyviä ongelmakohtia ja ratkaisuja.
Yhteistyössä tutkimuksen vastuuhenkilön Jyrki Suomalan kanssa, joka vaikutti toimeksiantajana, päädyttiin käyttämään menetelmänä teemahaastattelua. Haastatteluun laadittiin haastat-telukysymykset pitkälti yhdessä Suomalan kanssa Tuorilan ja Applebyen teoksessa esitetyn kaavion pohjalta. Kysymysten avulla pyrittiin selvittämään haastateltavien ruokamieltymyksiä, ruoan valintaperusteita eri tilanteissa ja niihin vaikuttavia tekijöitä.
Tutkimuksessa haastateltiin 20 korkeakouluopiskelijaa, 10 miestä ja 10 naista. Haastateltavat koottiin sattumanvaraisesti Laurean eri koulutusohjelmista. Haastattelut suoritettiin yksilö-haastatteluina ja ne nauhoitettiin. Kun haastattelut oli suoritettu, kuunneltiin nauhat ja poimittiin jokaisen haastatellun vastaukset esitettyihin kysymyksiin.
Samantyyppiset vastaajat ryhmiteltiin erikseen ja saatiin viisi erilaista, selvästi hahmottuvaa kategoriaa: elääkseen syöjät, kotiruokailijat, uudenetsijät, sosiaaliset syöjät ja eettiset syöjät. Kategorioidut tulokset antavat suuntaa siitä, millä tavoin ihmiset valitsevat ravintonsa ja mitä asioita he pitävät tärkeimpinä tekijöinä ruokaan liittyen. Samalla on pohdittu valittuun ruokailukäyttäytymiseen liittyviä ongelmakohtia ja ratkaisuja.