Poistokala, sen proteiinit ja kalajauho
Järvinen, Annika (2012)
Järvinen, Annika
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712171
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712171
Tiivistelmä
Proteiinit ovat tärkeitä molekyylejä, jotka osallistuvat solussa erilaisiin toimintoihin. Kala on hyvä proteiinilähde ja kalaproteiinia saadaan maailmanlaajuisesti teollisuuden tarpeisiin useista pelagisista kaloista. Tämä tutkimus keskittyy etsimään uusia menetelmiä, joiden tavoitteena on pyrkiä vähentämään Turun saariston vähäarvoisten kalojen käyttöä vain eläinten rehuna. Työssä tutkittiin myös kalaproteiinin erotusta ja karakterisointia rehutuotannon raaka-aineena.
Työn suoritus koostuu kahdesta osasta: analyysit hapotetusta kalamassasta ja kalamassan spraykuivaus. Ensimmäisessä osassa karakterisoitu kalamassa analysoitiin. Analyysit sisälsivät mm. pH saostuksen. Toisessa osassa hapotettu kalamassa spraykuivattiin kalajauhoksi. Kalajauhosta analysoitiin keskimääräiset koostumukset. Aminohappomääritykset lähettettiin analysoitavaksi ulkopuoliselle yritykselle.
Hapotetun kalamassan liukenematon kuiva-ainepitoisuus muuttui säilytyksen aikana kemiallisen ja entsymaattisen aktiivisuuden ansiosta. Proteiinit saostuivat pH:ssa 5,5 ja tätä tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää teollisuudessa kalajauhon tuotannossa.
Kalajauhoa tuotettiin spraykuivauksen avulla hapotetusta kalamassasta. Työssä onnistuttiin tuottamaan hyvin proteiinipitoista kalajauhoa, jonka kuiva-ainepitoisuus oli 93 %.
Tutkimus osoitti, että laadukasta kalajauhoa voidaan tuottaa spraykuivauksella Itämeren ja sen lahtien vähäarvoisista kalajajeista.
Työn suoritus koostuu kahdesta osasta: analyysit hapotetusta kalamassasta ja kalamassan spraykuivaus. Ensimmäisessä osassa karakterisoitu kalamassa analysoitiin. Analyysit sisälsivät mm. pH saostuksen. Toisessa osassa hapotettu kalamassa spraykuivattiin kalajauhoksi. Kalajauhosta analysoitiin keskimääräiset koostumukset. Aminohappomääritykset lähettettiin analysoitavaksi ulkopuoliselle yritykselle.
Hapotetun kalamassan liukenematon kuiva-ainepitoisuus muuttui säilytyksen aikana kemiallisen ja entsymaattisen aktiivisuuden ansiosta. Proteiinit saostuivat pH:ssa 5,5 ja tätä tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää teollisuudessa kalajauhon tuotannossa.
Kalajauhoa tuotettiin spraykuivauksen avulla hapotetusta kalamassasta. Työssä onnistuttiin tuottamaan hyvin proteiinipitoista kalajauhoa, jonka kuiva-ainepitoisuus oli 93 %.
Tutkimus osoitti, että laadukasta kalajauhoa voidaan tuottaa spraykuivauksella Itämeren ja sen lahtien vähäarvoisista kalajajeista.