Terveellinen ateriasarja Inno : case Ravintola Inno
Loisa, Eija (2012)
Loisa, Eija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060912321
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060912321
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli kehittää terveellinen ateriasarja, joka on muunneltavissa ravintolassa vaihtuvien opiskelijaryhmien oppimistavoitteiden mukaisesti. Ateriasarjan ateriat tulee olla ravintolan liikeidean mukaisesti mahdollisimman paljon luomua ja lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettu.
Sarjan ruokaohjeet ja ruokalistat on suunniteltu kahdeksi viikoksi. Ne on tehty Jamix-ohjelmaa apuna käyttäen. Sarjan aterioista on kuvallinen annoskorttikansio, jossa ovat näkyvillä annosten ravintoainesisällöt ja energia-arvot.
Sarjaa testattiin kaksi kertaa kahdeksan henkilön testiryhmällä, joka koostui ammattiopiston henkilökunnasta. Testiviikolta saatujen palautteiden perusteella sarjan ruokaohjeita korjattiin, ja keittiön sekä salin työohjeita ja perehdytystä sarjaan täsmennettiin. Ateriasarjasta ja palvelusta Innossa saatiin toimiva ja asiakkaita miellyttävä kokonaisuus. Ruuan terveellisyys, lähi- ja luomuruoka ovat olleet vahvasti viime aikojen puheenaiheina. Kotiruokailun yksipuolisuus ja ravintoköyhyys lisäävät haastetta joukkoruokailusta vastaaville. Asiakaskyselyn perusteella Mikkelin ammattiopiston opetusravintola Ravintola Innoon toivotaan terveellistä, lähellä tuotettua luomuruokaa. Toiveisiin on vastattu kehittämällä Ateriasarja Inno, jonka aterioissa käytetään tuoreita, lähellä tuotettuja luomu raaka-aineita niin paljon kuin on mahdollista. Sarjan ateriat tyydyttävät päivittäiset ravintoainetarpeet. Energian saanti jää hieman suosituksista, joten sarjalla on myös painonhallinnallista vaikutusta.
Jamix-ohjelman käyttöönotto opetusravintola Innossa on uusi oppimisen alue, joka uuden tekniikan kanssa vahvistaa nykyaikaista keittiöopetusta ja -toimintaa. Ateriasarjan osia Jamix ohjelmassa voidaan käyttää opetuksen ja ohjauksen malliaineistona, sekä pohjana uusien ruokalistojen laadinnassa.
Työn tavoitteena oli kehittää terveellinen ateriasarja, joka on muunneltavissa ravintolassa vaihtuvien opiskelijaryhmien oppimistavoitteiden mukaisesti. Ateriasarjan ateriat tulee olla ravintolan liikeidean mukaisesti mahdollisimman paljon luomua ja lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettu.
Sarjan ruokaohjeet ja ruokalistat on suunniteltu kahdeksi viikoksi. Ne on tehty Jamix-ohjelmaa apuna käyttäen. Sarjan aterioista on kuvallinen annoskorttikansio, jossa ovat näkyvillä annosten ravintoainesisällöt ja energia-arvot.
Sarjaa testattiin kaksi kertaa kahdeksan henkilön testiryhmällä, joka koostui ammattiopiston henkilökunnasta. Testiviikolta saatujen palautteiden perusteella sarjan ruokaohjeita korjattiin, ja keittiön sekä salin työohjeita ja perehdytystä sarjaan täsmennettiin. Ateriasarjasta ja palvelusta Innossa saatiin toimiva ja asiakkaita miellyttävä kokonaisuus. Ruuan terveellisyys, lähi- ja luomuruoka ovat olleet vahvasti viime aikojen puheenaiheina. Kotiruokailun yksipuolisuus ja ravintoköyhyys lisäävät haastetta joukkoruokailusta vastaaville. Asiakaskyselyn perusteella Mikkelin ammattiopiston opetusravintola Ravintola Innoon toivotaan terveellistä, lähellä tuotettua luomuruokaa. Toiveisiin on vastattu kehittämällä Ateriasarja Inno, jonka aterioissa käytetään tuoreita, lähellä tuotettuja luomu raaka-aineita niin paljon kuin on mahdollista. Sarjan ateriat tyydyttävät päivittäiset ravintoainetarpeet. Energian saanti jää hieman suosituksista, joten sarjalla on myös painonhallinnallista vaikutusta.
Jamix-ohjelman käyttöönotto opetusravintola Innossa on uusi oppimisen alue, joka uuden tekniikan kanssa vahvistaa nykyaikaista keittiöopetusta ja -toimintaa. Ateriasarjan osia Jamix ohjelmassa voidaan käyttää opetuksen ja ohjauksen malliaineistona, sekä pohjana uusien ruokalistojen laadinnassa.