Ergonomisen baaritoiminnan suunnitelma Café Beatiin
Sonni, Risto-Matti (2012)
Sonni, Risto-Matti
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012100914268
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012100914268
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on luoda ergonomisen baaritoiminnan suunnitelma Laurea SID Leppävaaran Café Beatiin. Suunnitelmassa tulee ottaa huomioon ergonomiset asiat niin asiakkaan kuin työntekijän näkökulmasta. Työntekijän näkökulmasta baaritoiminnan ergonomiaa tuovat työpisteen oikeanlaiset korkeudet ja etäisyydet toisistaan sekä oikeat työvälineet ja tekniikat. Asiakkaalle ergonomisuutta tuo toimintojen oikea sijoittaminen, jotta kulkeminen olisi vaivatonta. Tavoitteena opinnäytetyössä on hyödyntää suunnitelmaa baaritoiminnan luomisessa Laureaan.
Opinnäytetyö toteutettiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe oli teoriapohjan kokoaminen. Tässä vaiheessa tarkasteltiin ulkomaisia ja kotimaisia lähdeteoksia ergonomiasta, ihmisen mitoista ja ulottuvuuksista sekä baaritoiminnasta.
Toisessa vaiheessa käytettiin tutkimusmenetelminä bechmarkingia ja avointa haastattelua. Tutkimuskohteena oli cocktailravintola Shaker. Benchmarkingilla saatiin tietoa käytännön baaritoiminnasta ja ergonomian toteutumisesta. Avoimen haastattelun avulla saatiin Shakerin ravintolapäälliköltä lisää tietoperustaa baaritoiminnasta.
Kolmannessa vaiheessa luotiin suunnitelma baaritoimintaa varten. Suunnitelma koostuu kuvista, joista selviää työpisteiden mitat, etäisyydet ja sijoittelu Café Beatissä. Lisäksi luotiin esitys tarjoiltavista cocktaileista ja tarvittavista välineistä. Listojen avulla Laurea voi tehdä väline ja raaka-aine hankinnat. Suunnitelmassa esiintyvät mitat ja tiedot muodostuvat teoriapohjaan koottujen sekä tutkimusmenetelmillä saatujen tietojen yhteistuloksista.
Ergonomia korostuu ravintola-alalla, jossa esiintyy useita erilaisia fyysisiä ja psykososiaalisia riskejä. Näitä ovat muun muassa pitkäkestoinen seisominen ja toistuvien liikkeiden teko puutteellisissa oloissa sekä huono yhteydenpito toisten työntekijöiden tai esimiehen välillä. Riskejä voidaan ehkäistä hyvällä ergonomialla. Ergonominen baaritoiminta on opetuksen kannalta tärkeää, jotta opiskelijat saavat käsityksen ergonomisesta työskentelystä.
Opinnäytetyö toteutettiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe oli teoriapohjan kokoaminen. Tässä vaiheessa tarkasteltiin ulkomaisia ja kotimaisia lähdeteoksia ergonomiasta, ihmisen mitoista ja ulottuvuuksista sekä baaritoiminnasta.
Toisessa vaiheessa käytettiin tutkimusmenetelminä bechmarkingia ja avointa haastattelua. Tutkimuskohteena oli cocktailravintola Shaker. Benchmarkingilla saatiin tietoa käytännön baaritoiminnasta ja ergonomian toteutumisesta. Avoimen haastattelun avulla saatiin Shakerin ravintolapäälliköltä lisää tietoperustaa baaritoiminnasta.
Kolmannessa vaiheessa luotiin suunnitelma baaritoimintaa varten. Suunnitelma koostuu kuvista, joista selviää työpisteiden mitat, etäisyydet ja sijoittelu Café Beatissä. Lisäksi luotiin esitys tarjoiltavista cocktaileista ja tarvittavista välineistä. Listojen avulla Laurea voi tehdä väline ja raaka-aine hankinnat. Suunnitelmassa esiintyvät mitat ja tiedot muodostuvat teoriapohjaan koottujen sekä tutkimusmenetelmillä saatujen tietojen yhteistuloksista.
Ergonomia korostuu ravintola-alalla, jossa esiintyy useita erilaisia fyysisiä ja psykososiaalisia riskejä. Näitä ovat muun muassa pitkäkestoinen seisominen ja toistuvien liikkeiden teko puutteellisissa oloissa sekä huono yhteydenpito toisten työntekijöiden tai esimiehen välillä. Riskejä voidaan ehkäistä hyvällä ergonomialla. Ergonominen baaritoiminta on opetuksen kannalta tärkeää, jotta opiskelijat saavat käsityksen ergonomisesta työskentelystä.