EU-Kukka ympäristöjohtamisen apuvälineenä hotelli AVAssa
Virtanen, Anni-Kaisa; Siivonen, Sonja (2012)
Virtanen, Anni-Kaisa
Siivonen, Sonja
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012101514437
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012101514437
Tiivistelmä
Ympäristövastuullisuus, ilmaston lämpeneminen ja ympäristön kuormittaminen ovat jatkuvasti puheenaiheina globalisoituvassa maailmassa. Nämä asiat vaikuttavat myös yritysmaailmaan ja menestyvät yritykset toimialasta riippumatta joutuvat miettimään toimintaansa yhä enemmän myös ympäristön kannalta. Nykypäivänä myös yksittäiset kuluttajat ovat enenevässä määrin valveutuneita ympäristöasioihin liittyen, joten yritysten on reagoitava tähän kysyntään.
Tässä työssä paneudutaan ympäristöjohtamiseen majoitusliikkeessä. Pysyäkseen ajan hermolla ympäristöasioista, on menestyvän yrityksen panostettava tehokkaaseen ympäristöjohtamiseen. Ympäristöjohtamisen apuvälineiksi on kehitetty erilaisia ympäristömerkkejä, joiden myöntämisestä vastaa puolueeton taho. Suomessa virallisia ympäristömerkkejä on kaksi; pohjoismainen joutsenmerkki ja Euroopan yhteinen merkki, EU-Kukka. Nämä merkit perustuvat tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Merkkien käyttöoikeus annetaan vain niille yrityksille ja tuotteille, jotka ovat tuoteryhmässään ympäristöä vähiten kuormittavia.
Työn toimeksiantaja on hotelli AVA Helsingissä. Työ etenee laajemmin ympäristöjohtamisen kautta varsinaisen ympäristömerkin hakuprosessin kuvaukseen. Produktina tässä opinnäytetyössä tuotetaan hotelli AVAlle EU-Kukka -hakemus tarvittavine liitteineen, sekä ohjeistukset henkilökunnalle ja asiakkaille ympäristöasioihin liittyen. Tavoitteena on merkin avulla auttaa AVAa kehittämään omaa ympäristöjohtamistaan.
Toukokuussa 2011 hotelli AVAssa lähdettiin kartoittamaan yrityksen omaa vastuullisuutta jolloin esiin nousi ajatus ympäristömerkin hakemisesta. Marraskuussa 2011 päätettiin, että lähdetään hakemaan EU-Kukkaa. Hakuprosessi lähti käyntiin virallisiin vaatimuksiin tutustumisella ja hotellin nykytilanteen kartoittamisella. Nykytilanteen kartoittamisella huomattiin, mitkä osa-alueet hotellin toiminnassa vaativat kehittämistä, jotta ympäristömerkki olisi mahdollinen saada. Hotellin toimintatapoja lähdettiin kehittämään niin, että virallinen hakemus saatiin lähetettyä kesäkuussa 2012. Kopio hakemuksesta löytyy tämän työn lopusta.
Tässä työssä paneudutaan ympäristöjohtamiseen majoitusliikkeessä. Pysyäkseen ajan hermolla ympäristöasioista, on menestyvän yrityksen panostettava tehokkaaseen ympäristöjohtamiseen. Ympäristöjohtamisen apuvälineiksi on kehitetty erilaisia ympäristömerkkejä, joiden myöntämisestä vastaa puolueeton taho. Suomessa virallisia ympäristömerkkejä on kaksi; pohjoismainen joutsenmerkki ja Euroopan yhteinen merkki, EU-Kukka. Nämä merkit perustuvat tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Merkkien käyttöoikeus annetaan vain niille yrityksille ja tuotteille, jotka ovat tuoteryhmässään ympäristöä vähiten kuormittavia.
Työn toimeksiantaja on hotelli AVA Helsingissä. Työ etenee laajemmin ympäristöjohtamisen kautta varsinaisen ympäristömerkin hakuprosessin kuvaukseen. Produktina tässä opinnäytetyössä tuotetaan hotelli AVAlle EU-Kukka -hakemus tarvittavine liitteineen, sekä ohjeistukset henkilökunnalle ja asiakkaille ympäristöasioihin liittyen. Tavoitteena on merkin avulla auttaa AVAa kehittämään omaa ympäristöjohtamistaan.
Toukokuussa 2011 hotelli AVAssa lähdettiin kartoittamaan yrityksen omaa vastuullisuutta jolloin esiin nousi ajatus ympäristömerkin hakemisesta. Marraskuussa 2011 päätettiin, että lähdetään hakemaan EU-Kukkaa. Hakuprosessi lähti käyntiin virallisiin vaatimuksiin tutustumisella ja hotellin nykytilanteen kartoittamisella. Nykytilanteen kartoittamisella huomattiin, mitkä osa-alueet hotellin toiminnassa vaativat kehittämistä, jotta ympäristömerkki olisi mahdollinen saada. Hotellin toimintatapoja lähdettiin kehittämään niin, että virallinen hakemus saatiin lähetettyä kesäkuussa 2012. Kopio hakemuksesta löytyy tämän työn lopusta.