Pirkanmaan Osuuskaupan keittiöt : Omavalvontasuunnitelma ja omavalvonnan tarkistesuunnitelma
Siukonen, Marika (2012)
Siukonen, Marika
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110714988
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110714988
Tiivistelmä
Omavalvonnan tarkoituksena on varmistaa keittiöiden ammattimaisuus, henkilökohtainen osaaminen, turvallisuus sekä riskien ennaltaehkäisy. Tarkoituksena on varmistaa yritysten valmistamien, varastoimien ja myytävien elintarvikkeiden turvallisuus ja lainsäädännön vaatimusten mukaisuus. Omavalvontasuunnitelman tulee sisältää kirjalliset ohjeet lain vaatimista kohdista liittyen tavaran vastaanottamiseen, säilyttämiseen sekä käsittelyyn, hygieniaan ja puhtaanapitoon.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli päivittää toimeksiantajan, Pirkanmaan Osuuskaupan viiden keittiön omavalvontasuunnitelmat uuden elintarvikelain mukaiseksi ja luoda tarkistesuunnitelma omavalvontavastaavalle. Tarkistesuunnitelma kattaa tiedot uudesta elintarvikelaista teorioineen, jokaisen keittiön omavalvontasuunnitelman, omavalvonta-suunnitelman rungon sekä säännöt työhöntulotarkastuksesta ja salmonellatodistuksesta.
Haasteeksi muodostui uutta elintarvikelakia käsittelevin kohtien päivittäminen ymmärrettävään muotoon kirjallisuuden puuttumisen vuoksi. Aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta löytyi laajasti, mutta uuden päivityksen voimaantulon jälkeen kaikkia ennen vuotta 2012 tehtyjä teoksia ei voitu pitää relevantteina. Valmis työ kuitenkin osoittaa toimivuutensa kaikkien keittiöiden suunnitelmien päivityksien myötä ja siksi, että työ on otettu käyttöön välittömästi toimipisteissä.
Päivitetyt versiot omavalvonnasta helpottavat omavalvontaan liittyviä toimeksiantoja Pirkanmaan Osuuskaupan keittiöillä niin työntekijä- kuin esimiestasollakin. Digitaaliseen malliin luodut tiedostot ovat helposti muokattavissa ja päivitettävissä jokaisen yksikön omien tarpeiden mukaisesti. Tulevaisuus tulee näyttämään, kuinka toimiva työ on pidemmällä tähtäimellä, mutta tähän asti saadut tulokset ovat olleet kuitenkin positiivisia toimeksiantajan kannalta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli päivittää toimeksiantajan, Pirkanmaan Osuuskaupan viiden keittiön omavalvontasuunnitelmat uuden elintarvikelain mukaiseksi ja luoda tarkistesuunnitelma omavalvontavastaavalle. Tarkistesuunnitelma kattaa tiedot uudesta elintarvikelaista teorioineen, jokaisen keittiön omavalvontasuunnitelman, omavalvonta-suunnitelman rungon sekä säännöt työhöntulotarkastuksesta ja salmonellatodistuksesta.
Haasteeksi muodostui uutta elintarvikelakia käsittelevin kohtien päivittäminen ymmärrettävään muotoon kirjallisuuden puuttumisen vuoksi. Aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta löytyi laajasti, mutta uuden päivityksen voimaantulon jälkeen kaikkia ennen vuotta 2012 tehtyjä teoksia ei voitu pitää relevantteina. Valmis työ kuitenkin osoittaa toimivuutensa kaikkien keittiöiden suunnitelmien päivityksien myötä ja siksi, että työ on otettu käyttöön välittömästi toimipisteissä.
Päivitetyt versiot omavalvonnasta helpottavat omavalvontaan liittyviä toimeksiantoja Pirkanmaan Osuuskaupan keittiöillä niin työntekijä- kuin esimiestasollakin. Digitaaliseen malliin luodut tiedostot ovat helposti muokattavissa ja päivitettävissä jokaisen yksikön omien tarpeiden mukaisesti. Tulevaisuus tulee näyttämään, kuinka toimiva työ on pidemmällä tähtäimellä, mutta tähän asti saadut tulokset ovat olleet kuitenkin positiivisia toimeksiantajan kannalta.