JOKAPÄIVÄINEN LEIPÄJONOMME : Sosiaalinen pääoma ja osallisuus leipäjonoasiakkaiden kokemuksissa
Hernetkoski, Arto; Oikarinen, Lasse (2012)
Hernetkoski, Arto
Oikarinen, Lasse
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112817002
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112817002
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tutkimustehtävä oli selvittää leipäjonojen asiakkaiden kokemuksia osallisuudesta ja sosiaalisesta pääomasta ruoka-avun toimintaympäristössä. Tavoitteenamme oli saada leipäjonon asiakkaiden oma ääni kuuluviin. Tämän kautta halusimme lisätä ymmärrystä kyseisen ympäristön sosiaalisista vaikutuksista ja mahdollisuuksista.
Opinnäytetyömme on laadullinen tutkimus, jossa aineisto kerättiin teemahaastattelulla. Haastatteluja toteutettiin kuusi. Haastatteluaineiston myötä pääkäsitteiden sosiaalisen pääoman ja osallisuuden alakäsitteiksi muodostuivat sosiaaliset verkostot, luottamus ja vastavuoroisuus sekä toimijuus, jäsenyys ja huono-osaisuus. Aineisto käsiteltiin teemoittelemalla ja on tarkasteltu suhteessa valittuun teoriaan.
Opinnäytetyön tutkimustuloksena toteamme, että aineistomme mukaan tutkimamme leipäjonoympäristöt mahdollistavat yhdistävän sosiaalisen pääoman muodostumisen. Osallisuutta ilmeni sekä vastaanottaja- että kantaaottajatasoilla. Huono-osaisuus esiintyi asiakkaiden kokemuksissa pääosin taloudellisena tekijänä.
Jatkotutkimusideoina prosessin aikana esiin nousivat asiakkaiden leipäjonoympäristön ulkopuoliset ihmissuhteet ja sosiaaliset piirit. Näiden lisäksi myös huono-osaisuus omana kokonaisuutenaan sekä sosiaalisen pääoman ja osallisuuden mahdolliset negatiiviset vaikutukset ovat kiinnostavia jatkotutkimuksen kohteita.
Opinnäytetyömme on laadullinen tutkimus, jossa aineisto kerättiin teemahaastattelulla. Haastatteluja toteutettiin kuusi. Haastatteluaineiston myötä pääkäsitteiden sosiaalisen pääoman ja osallisuuden alakäsitteiksi muodostuivat sosiaaliset verkostot, luottamus ja vastavuoroisuus sekä toimijuus, jäsenyys ja huono-osaisuus. Aineisto käsiteltiin teemoittelemalla ja on tarkasteltu suhteessa valittuun teoriaan.
Opinnäytetyön tutkimustuloksena toteamme, että aineistomme mukaan tutkimamme leipäjonoympäristöt mahdollistavat yhdistävän sosiaalisen pääoman muodostumisen. Osallisuutta ilmeni sekä vastaanottaja- että kantaaottajatasoilla. Huono-osaisuus esiintyi asiakkaiden kokemuksissa pääosin taloudellisena tekijänä.
Jatkotutkimusideoina prosessin aikana esiin nousivat asiakkaiden leipäjonoympäristön ulkopuoliset ihmissuhteet ja sosiaaliset piirit. Näiden lisäksi myös huono-osaisuus omana kokonaisuutenaan sekä sosiaalisen pääoman ja osallisuuden mahdolliset negatiiviset vaikutukset ovat kiinnostavia jatkotutkimuksen kohteita.