Laadukkaat välipalat osana urheilevan nuoren ravitsemusta. : Opas välipalojen valintaan.
Lehtonen, Anu-Elise; Mokkila, Saara (2012)
Lehtonen, Anu-Elise
Mokkila, Saara
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418146
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418146
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä urheileville nuorille opaslehtinen laadukkaista välipaloista. Opinnäytetyön menetelmänä oli tuotokseen painottuva opinnäytetyö, jonka lopputuloksena syntyi opaslehtinen ja raporttiosa. Opinnäytetyön tehtävinä oli selvittää yleiset ravitsemussuositukset, nuorten urheilijoiden ravitsemuksen erityispiirteitä sekä perehtyä siihen, mitä nuorten urheilijoiden hyvä välipala sisältää. Lisäksi selvititettiin millainen on hyvä opas nuorille.
Ravitsemussuositukset ovat suuntaa-antavia ohjeita, joiden avulla halutaan edistää ja tukea ravitsemuksen sekä terveyden myönteistä kehitystä. Ravitsemussuosituksissa on määritelty esimerkiksi päivittäisen energiantarpeen viitearvot sekä ravintoaineiden saantisuositukset. Riittävä ja monipuolinen ravinnonsaanti onkin nuoren kasvun ja kehityksen perusedellytys. Ravinnon merkitys korostuu entisestään urheilevalla nuorella.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatima lautasmalli helpottaa aterian koostamisessa. Lounaan sekä päivällisen lisäksi myös välipalojen tulisi muodostaa pieniä ja tasapainoisia ateriakokonaisuuksia, jotka sisältävät monipuolisesti proteiinia, hyviä hiilihydraatteja, rasvoja sekä kasviksia, kuten hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Monipuolisten ja terveellisten välipalojen syöminen edesauttaa nuoren keskittymistä ja jaksamista, pitää verensokerin tasaisena ja vähentää turhaa napostelua. Nuorten välipalavalintoihin vaikuttavat vahvasti lajitoverien, vanhempien ja valmentajien esimerkit sekä välipalojen saatavuus, maku, hinta sekä nuorisokulttuuri. Opaslehtisessä on esitelty nuorille urheilijoille suositeltavia välipalatuotteita ja annettu vinkkejä välipalojen koostamiseen. Opaslehtisessä on kerrottu esimerkiksi, miten välipala tulee koostaa ennen liikuntaa ja liikuntasuorituksen jälkeen. Opaslehtiseen on valittu erilaisia välipalatuotteita pääasiassa niiden ravitsevuuden, käytännöllisyyden ja maun perustella.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä nuorten tietoa terveellisestä ravitsemuksesta ja luoda siten edellytyksiä liikuntaharrastuksessa jaksamiseen ja kehittymiseen. Jatkossa nuorten ravitsemustietoutta voisi lisätä järjestämällä ravitsemukseen ja välipalatietouteen liittyviä tapahtumia ja viemällä opaslehtisen yhä laajemmin nuorten käyttöön.
Ravitsemussuositukset ovat suuntaa-antavia ohjeita, joiden avulla halutaan edistää ja tukea ravitsemuksen sekä terveyden myönteistä kehitystä. Ravitsemussuosituksissa on määritelty esimerkiksi päivittäisen energiantarpeen viitearvot sekä ravintoaineiden saantisuositukset. Riittävä ja monipuolinen ravinnonsaanti onkin nuoren kasvun ja kehityksen perusedellytys. Ravinnon merkitys korostuu entisestään urheilevalla nuorella.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatima lautasmalli helpottaa aterian koostamisessa. Lounaan sekä päivällisen lisäksi myös välipalojen tulisi muodostaa pieniä ja tasapainoisia ateriakokonaisuuksia, jotka sisältävät monipuolisesti proteiinia, hyviä hiilihydraatteja, rasvoja sekä kasviksia, kuten hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Monipuolisten ja terveellisten välipalojen syöminen edesauttaa nuoren keskittymistä ja jaksamista, pitää verensokerin tasaisena ja vähentää turhaa napostelua. Nuorten välipalavalintoihin vaikuttavat vahvasti lajitoverien, vanhempien ja valmentajien esimerkit sekä välipalojen saatavuus, maku, hinta sekä nuorisokulttuuri. Opaslehtisessä on esitelty nuorille urheilijoille suositeltavia välipalatuotteita ja annettu vinkkejä välipalojen koostamiseen. Opaslehtisessä on kerrottu esimerkiksi, miten välipala tulee koostaa ennen liikuntaa ja liikuntasuorituksen jälkeen. Opaslehtiseen on valittu erilaisia välipalatuotteita pääasiassa niiden ravitsevuuden, käytännöllisyyden ja maun perustella.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä nuorten tietoa terveellisestä ravitsemuksesta ja luoda siten edellytyksiä liikuntaharrastuksessa jaksamiseen ja kehittymiseen. Jatkossa nuorten ravitsemustietoutta voisi lisätä järjestämällä ravitsemukseen ja välipalatietouteen liittyviä tapahtumia ja viemällä opaslehtisen yhä laajemmin nuorten käyttöön.