Parafiinikynttilöiden valmistuksen laatutekijöiden optimointi
Halmela, Matti (2008)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200806232769
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200806232769
Tiivistelmä
Syksyllä 2006 Maria Drockila Oy:n Ulvilan kynttiläpaja otti yhteyttä Satakunnan ammattikorkeakouluun. Kynttilöiden valmistuksessa oli ilmennyt laadullisia ongelmia. Pajassa valmistettuihin kynttilöihin oli muodostunut kuplia, minkä vuoksi tuotteita ei voitu myydä. Työ tehtiin tutkimalla kynttilöiden valmistuksessa käytettävää parafiinivahaa, sekä tutustumalla kynttiläpajojen työskentelytapoihin. Kupliintumisen lisäksi tutkimukseen kuului myös muiden laadullisten ongelmien tarkkailu. Kynttilöiden kuplat johtuvat parafiinivahaan liuenneesta ilmasta. Kupliintuminen voidaan estää kiehuttamalla parafiinistä ilma pois tai lisäämällä sulaan parafiiniin kovavahaa. Tässä tapauksessa kupliminen johtui siitä, ettei parafiiniaihioihin oltu lisätty kovavahaa. Kynttilöiden liian nopeaan jäähtymiseen esitettiin ratkaisuksi lämpöeristettyä kaappia.