Vähähiillihydraattinen ruokavalio : Citymarketin tuotehylly
Koivisto, Marita (2012)
Koivisto, Marita
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120518498
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120518498
Tiivistelmä
1970-luvulta asti on vallinnut käsitys, jonka mukaan lihomisessa on kyse ainoastaan kaloreista ja niiden on ajateltu olevan peräisin rasvasta. Rasvankäytön vähentämisestä huolimatta ylipaino on ollut länsimaiden ongelmana ja diabeteksen samalla yleistyessä on syytä alettua etsiä rasvojen sijaan hiilihydraateista. Ongelmat terveydessä todennäköisesti johtuvatkin hiilihydraattien syömisestä. Siksi ravitsemussuositukset on otettu uudelleen tarkasteltaviksi ja se on johtanut viime vuosina vähähiilihydraattisen ruokavalion suureen suosioon.
Pääpaino vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on proteiinien syönnillä. Samalla ruokavaliossa hiilihydraattien määrä rajoitetaan selvästi alle aiempien ravintosuositusten. Syötäväksi valitaan vain hitaasti verensokeria kohottavia hiilihydraatteja eli hiilihydraatteja, joilla on matala glykeeminen indeksi. Nauttimalla matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja pysyy kylläisyydentunne yllä pitkään ja verensokerin vaihtelu alhaisena. Verensokerin vaihtelun ehkäiseminen ja korkeiden insuliinipiikkien muodostumisen estäminen vaikuttavat todennäköisesti suotuisasti diabe-teksen puhkeamista ehkäisevästi ja samalla myös painonhallinta helpottuu. Hiilihydraattien määrän vähentämisen ja laadun tarkkailemisen lisäksi hiilihydraatteja korvataan hyvälaatuisilla kasviperäisillä rasvoilla välttämättömien rasvahappojen saamiseksi.
Opinnäytetyössä selvitetään kirjallisuustarkastelun perusteella mitä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tarkoitetaan. Lisäksi suunnitellaan Citymarketin toimintaympäristölle hahmotelma vähähiilihydraattisten tuotteiden hyllymoduulista, josta löytyvät keskitetysti tärkeimmät ruokavaliossa tarvittavat teolliset elintarvikkeet.
Pääpaino vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on proteiinien syönnillä. Samalla ruokavaliossa hiilihydraattien määrä rajoitetaan selvästi alle aiempien ravintosuositusten. Syötäväksi valitaan vain hitaasti verensokeria kohottavia hiilihydraatteja eli hiilihydraatteja, joilla on matala glykeeminen indeksi. Nauttimalla matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja pysyy kylläisyydentunne yllä pitkään ja verensokerin vaihtelu alhaisena. Verensokerin vaihtelun ehkäiseminen ja korkeiden insuliinipiikkien muodostumisen estäminen vaikuttavat todennäköisesti suotuisasti diabe-teksen puhkeamista ehkäisevästi ja samalla myös painonhallinta helpottuu. Hiilihydraattien määrän vähentämisen ja laadun tarkkailemisen lisäksi hiilihydraatteja korvataan hyvälaatuisilla kasviperäisillä rasvoilla välttämättömien rasvahappojen saamiseksi.
Opinnäytetyössä selvitetään kirjallisuustarkastelun perusteella mitä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tarkoitetaan. Lisäksi suunnitellaan Citymarketin toimintaympäristölle hahmotelma vähähiilihydraattisten tuotteiden hyllymoduulista, josta löytyvät keskitetysti tärkeimmät ruokavaliossa tarvittavat teolliset elintarvikkeet.