Satakunnan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan Porin toimipisteen hoitotyön opiskelijoiden elintavat
Hämäläinen, Tiina (2008)
Hämäläinen, Tiina
2008
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200806242778
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200806242778
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Satakunnan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan Porin toimipisteen hoitotyön opiskelijoiden elintapoja. Kartoituksessa perehdyttiin ruokailu- ja liikuntatottumuksiin, alkoholin käyttöön sekä tupakointiin. Tavoitteena oli, että tieto Satakunnan ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijoiden elintavoista lisääntyy, jolloin terveyden edistämistä koulutuksen aikana osataan suunnata oikein.Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Satakunnan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan Porin toimipisteen hoitotyön opiskelijat kolmelta eri vuosikurssilta. Ryhmät valittiin satunnaisesti. Tutkimusaineiston keruumenetelmänä käytettiin kyselyä. Kyselyyn vastasivat kaikki opiskelijat, jotka olivat kyselyä suoritettaessa paikalla oppitunnilla (N=71) Aineistonkeruu suoritettiin maaliskuussa 2008. Tutkimusaineisto käsiteltiin tilastollisesti käyttäen Tixel-ohjelmaa. Tutkimustulokset esitettiin sanallisesti ja havainnollistettiin kuvioiden avulla.Tulosten mukaan suurin osa (72 %) opiskelijoista ajatteli usein ruoan terveellisyyttä sitä valitessaan. Suurin osa (83 %) vastaajista söi päivän pääaterian opiskelijaruokalassa. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti jäi osalla opiskelijoista (7 %) alle suositusten. Opiskelijat lisäsivät harvoin (8 %) pöydässä suolaa ruokaansa. Leivän päällä käytetyn levitteen laatu vaihteli jonkin verran.Päivittäin vapaa-ajan kuntoliikuntaa vähintään puoli tuntia harrasti vain 7 prosenttia opiskelijoista. Vastaajista hieman yli puolet (52 %) kertoi harrastavansa hyötyliikuntaa 15-30 minuuttia päivässä. Opiskelijoista suurin osa (82 %) ilmoitti liikunnan harrastamisen syyksi terveydestä ja kunnosta huolehtimisen. Opiskelijoista reilut puolet (66 %) ei tupakoinut ollenkaan. Tupakoivista suurin osa (83 %) poltti 1-10 savuketta päivässä ja suurin osa (74 %) halusi lopettaa tupakoinnin. Opiskelijoiden alkoholin käyttö painottui kuukausittaiseen käyttöön. Vastaajista reilut puolet (55 %) käytti alkoholia noin kerran kuussa tai harvemmin.Kyselyssä saatiin tietoa opiskelijoiden terveystottumuksista, jolloin koulutuksen aikana pystytään suuntaamaan terveystiedon antamista ja terveyden edistämistä oikein. Jatkotutkimushaasteena samanlaisen tutkimuksen voisi tehdä eri koulutusalojen opiskelijoille, jolloin koulutusalakohtaiset erot tulisivat näkyviin.