Karppaaja ravintolan asiakkaana : case: Ravintola Santa Fé
Nyqvist, Niina (2012)
Nyqvist, Niina
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121920124
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121920124
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käsitellään karppausta eli vähähiilihydraattista ruokavaliota ja vähähiilihydraattisten annosten tarpeellisuutta ravintolan ruokalistalla. Työn tarkoitus on selvittää, kannattaako toimeksiantajaravintola Santa Féhen ottaa listalle vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia. Tutkimusongelmana on vähähiilihydraattisten annosten tarpeellisuus ravintolan à la carte-listalla. Työssä pyritään ottamaan selvää, onko tällaisille annoksille kysyntää vai onko ilmiö jo hiipumassa. Tällä hetkellä ravintola Santa Fén asiakkailla on mahdollisuus tilata vähähiilihydraattinen annos lisukkeita vaihtamalla. Tämä on maksullista ja saattaa tuntua asiakkaista vaivalloiselta.
Työssä tutkitaan henkilökunnan ja asiakkaiden näkemystä aiheesta teemahaastattelun ja Webropol-kyselyn avulla. Henkilökunnan haastattelut toteutettiin kesällä ja asiakaskysely syksyllä 2012 ravintola Santa Fén Facebook-sivulla.
Henkilökunta ei teemahaastattelujen perusteella koe tarpeelliseksi vähähiilihydraattisten annosten lisäämistä listalle. Perusteluina oli ravintolan monipuolinen ruokalista, annosten lisäkkeiden vaihtamismahdollisuus ja ilmiön hiipuminen. Henkilökunnalla oli kokemusta karppaajista asiakkaina ja vähähiilihydraattisia annoksia oli kyselty jonkin verran. Kyselyyn vastanneista 15% ilmoitti olevansa karppaajia. Suurin osa vastaajista oli tyytyväisiä Santa Fén nykyiseen ruokalistaan, mutta useimmat olisivat valmiita kokeilemaan vähähiilihydraattisia annoksia.
Tulosten pohjalta voidaan päätellä, että vähähiilihydraattisille annoksille riittää jonkin verran kysyntää ja Santa Fén asiakkaat ovat valmiita niitä kokeilemaan, jos sellaisia päädytään listalle lisäämään. Ne eivät kuitenkaan ole listalla välittömän tarpeellisia. Asiakkaista löytyy molempia ääripäitä edustavia yksilöitä; osa olisi hyvin kiinnostunut vähähiilihydraattisista annoksista, kun taas osa ei sellaisia missään nimessä halua.
Työssä tutkitaan henkilökunnan ja asiakkaiden näkemystä aiheesta teemahaastattelun ja Webropol-kyselyn avulla. Henkilökunnan haastattelut toteutettiin kesällä ja asiakaskysely syksyllä 2012 ravintola Santa Fén Facebook-sivulla.
Henkilökunta ei teemahaastattelujen perusteella koe tarpeelliseksi vähähiilihydraattisten annosten lisäämistä listalle. Perusteluina oli ravintolan monipuolinen ruokalista, annosten lisäkkeiden vaihtamismahdollisuus ja ilmiön hiipuminen. Henkilökunnalla oli kokemusta karppaajista asiakkaina ja vähähiilihydraattisia annoksia oli kyselty jonkin verran. Kyselyyn vastanneista 15% ilmoitti olevansa karppaajia. Suurin osa vastaajista oli tyytyväisiä Santa Fén nykyiseen ruokalistaan, mutta useimmat olisivat valmiita kokeilemaan vähähiilihydraattisia annoksia.
Tulosten pohjalta voidaan päätellä, että vähähiilihydraattisille annoksille riittää jonkin verran kysyntää ja Santa Fén asiakkaat ovat valmiita niitä kokeilemaan, jos sellaisia päädytään listalle lisäämään. Ne eivät kuitenkaan ole listalla välittömän tarpeellisia. Asiakkaista löytyy molempia ääripäitä edustavia yksilöitä; osa olisi hyvin kiinnostunut vähähiilihydraattisista annoksista, kun taas osa ei sellaisia missään nimessä halua.