Jälkiruokia kauden raaka-aineista : Jälkiruokalehden tuotekehitysprojekti
Palosaari, Jenni (2012)
Palosaari, Jenni
Savonia-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012122020233
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012122020233
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli suunnitella jälkiruokalehti. Lähtökohtana jälkiruokien suunnittelussa olivat kotimaisuus ja kauden raaka-aineet. Tarkoituksena oli saada lehden kohderyhmänä olevat kotikokit innostumaan jälkiruokien valmistamisesta ja tämä otettiin tuotekehityksessä huomioon.
Tuotekehityksen tavoitteeksi ja jälkiruokien tuotevaatimuksiksi määriteltiin lähiruoka, kotimaisuus, erityisesti kotimaiset marjat ja raaka-aineiden sesongit. Jälkiruoat suunniteltiin tuotekehitysprosessin vaiheiden mukaisesti perehtymällä ensin jälkiruokien raaka-aineisiin, valmistustekniikoihin ja elintarvikekemiaan sekä erityyppisiin jälkiruokiin ja jälkiruokien esillelaittoon. Yhteisiä tavoitteita annoksien kuvaamisessa olivat houkuttelevuus sekä vaihtelevien muotojen ja värien käyttäminen.
Vuoden kestävän opinnäytetyöprosessin aikana kehitettiin 23 jälkiruokayhdistelmää kuvineen ja resepteineen. Opinnäytetyön raportissa esitellään neljä jälkiruokayhdistelmää, yksi jokaisesta vuodenajasta. Syksyn esimerkkijälkiruokana oli kanelijäätelöä toffeella, lämmintä omenakompottia ja kaurakulho. Kanelijäätelön rakenne oli suussa sulavaa, omenat toivat annokseen hapokkuutta ja kaurakulho rapeutta. Raportissa pohditaan esimerkkijälkiruokien onnistumista valmistusmenetelmien, raaka-ainevalintojen ja esillelaiton näkökulmista.
Työ antaa lukijalle kuvan ruokatuotteen kehittämisprosessista. Seuraava vaihe opinnäytetyön kirjoittamisen jälkeen on lehden taittaminen, rahoituksen hankkiminen ja toteutus. Jälkiruokalehtiprojektin valokuvaajana ja taittajana toimi Savonia ammattikorkeakoulun graafisenviestinnän opiskelija Riikka Turkulainen.
Tuotekehityksen tavoitteeksi ja jälkiruokien tuotevaatimuksiksi määriteltiin lähiruoka, kotimaisuus, erityisesti kotimaiset marjat ja raaka-aineiden sesongit. Jälkiruoat suunniteltiin tuotekehitysprosessin vaiheiden mukaisesti perehtymällä ensin jälkiruokien raaka-aineisiin, valmistustekniikoihin ja elintarvikekemiaan sekä erityyppisiin jälkiruokiin ja jälkiruokien esillelaittoon. Yhteisiä tavoitteita annoksien kuvaamisessa olivat houkuttelevuus sekä vaihtelevien muotojen ja värien käyttäminen.
Vuoden kestävän opinnäytetyöprosessin aikana kehitettiin 23 jälkiruokayhdistelmää kuvineen ja resepteineen. Opinnäytetyön raportissa esitellään neljä jälkiruokayhdistelmää, yksi jokaisesta vuodenajasta. Syksyn esimerkkijälkiruokana oli kanelijäätelöä toffeella, lämmintä omenakompottia ja kaurakulho. Kanelijäätelön rakenne oli suussa sulavaa, omenat toivat annokseen hapokkuutta ja kaurakulho rapeutta. Raportissa pohditaan esimerkkijälkiruokien onnistumista valmistusmenetelmien, raaka-ainevalintojen ja esillelaiton näkökulmista.
Työ antaa lukijalle kuvan ruokatuotteen kehittämisprosessista. Seuraava vaihe opinnäytetyön kirjoittamisen jälkeen on lehden taittaminen, rahoituksen hankkiminen ja toteutus. Jälkiruokalehtiprojektin valokuvaajana ja taittajana toimi Savonia ammattikorkeakoulun graafisenviestinnän opiskelija Riikka Turkulainen.