Luomua lautaselle -seminaarin järjestäminen
Lappalainen, Anne (2012)
Lappalainen, Anne
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418284
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418284
Tiivistelmä
Laurea-ammattikorkeakoulu käynnisti vuoden 2012 alussa Luomua lautaselle — luomuruokaa julkisiin ruokapalveluihin -kehittämishankkeen. Hankeen tavoitteena oli luomuruoan käytön kasvattaminen julkisissa ruokapalveluissa paremman asiakasymmärryksen kautta. Vuoden kes-täneen hankkeen päätösseminaari järjestettiin Laurea Leppävaarassa marraskuussa 2012. Se-minaari kokosi yhteen noin kolmekymmentä luomutoimijaa ja luomutoiminnasta kiinnostunutta Uudenmaan alueelta. Seminaarin asiasisältö muodostui viidestä asiantuntijapuheenvuorosta. Yhtenä tarkoituksena oli myös hankkeen aikana saavutettujen tulosten julkistaminen.
Opinnäytetyö suoritettiin toiminnallisena projektityönä, jonka tuotoksena syntyi Luomua lautaselle -seminaari. Seminaarin järjestäminen oli hankkeen sisällä suoritettava projekti, jonka toteuttamisessa hyödynnettiin projektin hallinnan menetelmiä edeten projektin elinkaaren mukaisesti aina käynnistysvaiheesta päättämisvaiheeseen. Vaiheiden rinnalla hyödynnettiin myös tapahtumajärjestämisen teorian mukaisia, käytännönläheisiä toimintamalleja. Strategisten ja operatiivisten valintojen kautta selvitettiin seminaarin tarkoitus ja tavoitteet sekä perusteltiin valittua teemaa.
Hankkeen ja seminaarin taustalla vaikuttava yhteinen tekijä oli luonnonmukaisuus, joka tuotiin vahvasti esille myös työn toimintaympäristön kuvaamisessa. Luonnonmukaisen tuotannon ja luomun käytön ymmärtäminen auttoi hahmottamaan hankkeen ja seminaarin ajankohtaisuutta ja niistä syntyvää hyötyä. Luonnonmukaisia valintoja korostettiin myös seminaarin järjestämiseen liittyvissä toimissa. Tavanomaisista poikkeavilla valinnoilla haluttiin tarjota osallistujien seminaarikokemukseen lisäarvoa.
Seminaarista kerättiin palautetta laadullisin menetelmin osallistujille suunnatulla sähköisellä palautekyselyllä ja projektiryhmän kanssa käydyllä palautekeskustelulla. Saatua palautetta verrattiin projektin käynnistysvaiheessa seminaarille asetettuihin tavoitteisiin. Palautetta käsiteltiin laadulliselle tutkimukselle tyypillisellä aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Opinnäytetyöprosessin kokonaisonnistumista ja työlle asetettujen henkilökohtaisten tavoitteiden toteutumista pohdittiin ammatillisesta näkökulmasta.
Johtopäätöksistä käy ilmi, että seminaarin onnistumiselle asetetut määrälliset ja laadulliset tavoitteet saavutettiin kaikilla osa-alueilla. Seminaari koettiin asiasisällöltään ja verkostoitu-mismahdollisuuksiltaan onnistuneeksi. Myös ulkoisiin valintoihin, kuten ruokatarjoiluun ja se-minaaritilan somistukseen oltiin tyytyväisiä niin osallistujavieraiden kuin toimeksiannon puolesta. Kaikki palautekyselyyn vastanneet osallistuisivat vastaavanlaiseen seminaariin myös tulevaisuudessa. Työn tekijän näkökulmasta erityisen tärkeää oli, että projekti saatiin päätökseen suunnitellun aikataulun ja resurssien mukaisesti.
Opinnäytetyö suoritettiin toiminnallisena projektityönä, jonka tuotoksena syntyi Luomua lautaselle -seminaari. Seminaarin järjestäminen oli hankkeen sisällä suoritettava projekti, jonka toteuttamisessa hyödynnettiin projektin hallinnan menetelmiä edeten projektin elinkaaren mukaisesti aina käynnistysvaiheesta päättämisvaiheeseen. Vaiheiden rinnalla hyödynnettiin myös tapahtumajärjestämisen teorian mukaisia, käytännönläheisiä toimintamalleja. Strategisten ja operatiivisten valintojen kautta selvitettiin seminaarin tarkoitus ja tavoitteet sekä perusteltiin valittua teemaa.
Hankkeen ja seminaarin taustalla vaikuttava yhteinen tekijä oli luonnonmukaisuus, joka tuotiin vahvasti esille myös työn toimintaympäristön kuvaamisessa. Luonnonmukaisen tuotannon ja luomun käytön ymmärtäminen auttoi hahmottamaan hankkeen ja seminaarin ajankohtaisuutta ja niistä syntyvää hyötyä. Luonnonmukaisia valintoja korostettiin myös seminaarin järjestämiseen liittyvissä toimissa. Tavanomaisista poikkeavilla valinnoilla haluttiin tarjota osallistujien seminaarikokemukseen lisäarvoa.
Seminaarista kerättiin palautetta laadullisin menetelmin osallistujille suunnatulla sähköisellä palautekyselyllä ja projektiryhmän kanssa käydyllä palautekeskustelulla. Saatua palautetta verrattiin projektin käynnistysvaiheessa seminaarille asetettuihin tavoitteisiin. Palautetta käsiteltiin laadulliselle tutkimukselle tyypillisellä aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Opinnäytetyöprosessin kokonaisonnistumista ja työlle asetettujen henkilökohtaisten tavoitteiden toteutumista pohdittiin ammatillisesta näkökulmasta.
Johtopäätöksistä käy ilmi, että seminaarin onnistumiselle asetetut määrälliset ja laadulliset tavoitteet saavutettiin kaikilla osa-alueilla. Seminaari koettiin asiasisällöltään ja verkostoitu-mismahdollisuuksiltaan onnistuneeksi. Myös ulkoisiin valintoihin, kuten ruokatarjoiluun ja se-minaaritilan somistukseen oltiin tyytyväisiä niin osallistujavieraiden kuin toimeksiannon puolesta. Kaikki palautekyselyyn vastanneet osallistuisivat vastaavanlaiseen seminaariin myös tulevaisuudessa. Työn tekijän näkökulmasta erityisen tärkeää oli, että projekti saatiin päätökseen suunnitellun aikataulun ja resurssien mukaisesti.