"AJATTELLEE MUUTAKI, KU SYÖMISESTÄ SAATAVVAA MIELIHYVVÄÄ" : Ryhmäläisten kokemuksia Tunteet ja ruoka -ryhmästä
Komulainen, Tuula; Karjalainen, Jonna (2012)
Komulainen, Tuula
Karjalainen, Jonna
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120317872
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120317872
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Tunteet ja ruoka -ryhmän jäsenten kokemuksia ryhmätoiminnasta ja sen merkityksestä ryhmän jäsenten omaan ruokasuhteeseen ja syömiskäyttäytymiseen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös selvittää mahdollisia Tunteet ja ruoka -ryhmän kehittämiskohteita.
Opinnäytetyömme tilaajana oli aikuis- ja täydennyskoulutuspalveluita tarjoava AIKOPA, ja sen yhdyshenkilönä Tunteet ja ruoka -ryhmän ohjaaja. Opinnäytetyömme tavoitteena oli, että tilaaja voi sen avulla arvioida Tunteet ja ruoka -ryhmän toimintaa ryhmän jäsenten kokemusten avulla. Tavoitteena oli myös, että saadun tiedon avulla tilaaja voi kehittää Tunteet ja ruoka -ryhmän toimintaa.
Opinnäytetyö oli laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimustehtäviä oli neljä: Millaisena ryhmän jäsenet kokivat Tunteet ja ruoka -ryhmän? Miten ryhmän jäsenet arvioivat oman ruokasuhteensa muuttuneen Tunteet ja ruoka -ryhmän prosessin aikana? Miten ryhmän jäsenet arvioivat oman syömiskäyttäytymisensä muuttuneen Tunteet ja ruoka -ryhmän prosessin aikana? Mitä kehitettävää Tunteet ja ruoka -ryhmässä jäsenten mukaan on? Aineisto kerättiin teemahaastattelemalla kahta Tunteet ja ruoka -ryhmän jäsentä yksilöhaastatteluina. Nauhoitetuista haastatteluista saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä.
Opinnäytetyön tulosten ja johtopäätösten perusteella Tunteet ja ruoka -ryhmään oltiin kokonaisuutena tyytyväisiä. Hyvinä asioina mainittiin muun muassa ryhmän runko, ryhmästä saatu vertaistuki ja ryhmän aikaansaama henkinen hyvinvointi. Tulosten mukaan ruokasuhteen koettiin muuttuneen ryhmän myötä, sillä syöminen ei tuota enää samanlaista ahdistusta ja syyllisyyttä kuin ennen ryhmää. Syömiskäyttäytymisen ei koettu suoranaisesti muuttuneen ryhmän avulla, mutta sen muuttaminen aiempaa terveellisemmäksi mahdollistui ryhmän myötä. Vaikka Tunteet ja ruoka -ryhmään oltiin tyytyväisiä, myös kehittämisehdotuksia löytyi. Näitä olivat esimerkiksi tapaamiskertojen lisääminen ja tiettyjen asioiden kuten kehollisuuden ja naiseuden laajempi käsittely.
Opinnäytetyön tulosten perusteella jatkotutkimusaiheena voisi olla Tunteet ja ruoka -ryhmän jälkeinen mahdollinen jatkoryhmä ja sen merkitys ryhmäläisten syömiskäyttäytymisen ja ruokasuhteen muuttumisen kannalta. Auttaisiko jatkoryhmä aiempaa pysyvämmän muutoksen aikaansaamisessa? Toisena jatkotutkimusaiheena esitämme tarkempaa selvitystä siitä, mitkä asiat mahdollistivat muutoksen ruokasuhteeseen Tunteet ja ruoka -ryhmässä.
Opinnäytetyömme tilaajana oli aikuis- ja täydennyskoulutuspalveluita tarjoava AIKOPA, ja sen yhdyshenkilönä Tunteet ja ruoka -ryhmän ohjaaja. Opinnäytetyömme tavoitteena oli, että tilaaja voi sen avulla arvioida Tunteet ja ruoka -ryhmän toimintaa ryhmän jäsenten kokemusten avulla. Tavoitteena oli myös, että saadun tiedon avulla tilaaja voi kehittää Tunteet ja ruoka -ryhmän toimintaa.
Opinnäytetyö oli laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimustehtäviä oli neljä: Millaisena ryhmän jäsenet kokivat Tunteet ja ruoka -ryhmän? Miten ryhmän jäsenet arvioivat oman ruokasuhteensa muuttuneen Tunteet ja ruoka -ryhmän prosessin aikana? Miten ryhmän jäsenet arvioivat oman syömiskäyttäytymisensä muuttuneen Tunteet ja ruoka -ryhmän prosessin aikana? Mitä kehitettävää Tunteet ja ruoka -ryhmässä jäsenten mukaan on? Aineisto kerättiin teemahaastattelemalla kahta Tunteet ja ruoka -ryhmän jäsentä yksilöhaastatteluina. Nauhoitetuista haastatteluista saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä.
Opinnäytetyön tulosten ja johtopäätösten perusteella Tunteet ja ruoka -ryhmään oltiin kokonaisuutena tyytyväisiä. Hyvinä asioina mainittiin muun muassa ryhmän runko, ryhmästä saatu vertaistuki ja ryhmän aikaansaama henkinen hyvinvointi. Tulosten mukaan ruokasuhteen koettiin muuttuneen ryhmän myötä, sillä syöminen ei tuota enää samanlaista ahdistusta ja syyllisyyttä kuin ennen ryhmää. Syömiskäyttäytymisen ei koettu suoranaisesti muuttuneen ryhmän avulla, mutta sen muuttaminen aiempaa terveellisemmäksi mahdollistui ryhmän myötä. Vaikka Tunteet ja ruoka -ryhmään oltiin tyytyväisiä, myös kehittämisehdotuksia löytyi. Näitä olivat esimerkiksi tapaamiskertojen lisääminen ja tiettyjen asioiden kuten kehollisuuden ja naiseuden laajempi käsittely.
Opinnäytetyön tulosten perusteella jatkotutkimusaiheena voisi olla Tunteet ja ruoka -ryhmän jälkeinen mahdollinen jatkoryhmä ja sen merkitys ryhmäläisten syömiskäyttäytymisen ja ruokasuhteen muuttumisen kannalta. Auttaisiko jatkoryhmä aiempaa pysyvämmän muutoksen aikaansaamisessa? Toisena jatkotutkimusaiheena esitämme tarkempaa selvitystä siitä, mitkä asiat mahdollistivat muutoksen ruokasuhteeseen Tunteet ja ruoka -ryhmässä.