Ravitsemuspassi erityisnuorten ammattiosaamisen mittarina
Alhonen, Mirja (2013)
Alhonen, Mirja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303123195
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303123195
Tiivistelmä
Tavoitteena oli testata cateringalalla opiskelevien erityistä tukea tarvitsevien nuorten ammatillista osaamista ravitsemuspassin näkökulmasta. Vertailuryhmänä testauksessa olivat cateringalalla yleisryhmissä opiskelevat nuoret. Testi suoritettiin verkkopohjaisesti. Tulosten perusteella osoitettiin erityistä tukea tarvitsevien nuorten ammatillista osaamista silloin, kun mittarina toimi ravitsemuspassitesti ja vertailuryhmänä olivat yleisryhmäläiset nuoret. Lisäksi testauksen avulla osoitettiin ravitsemuspassin kehittämiskohteita.
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Suomen Sydänliitto ry. Työssä testattiin Suomen Sydänliitto ry:n lanseeraamaa ravitsemuspassia, joka on ravitsemisalan ammattihenkilöille tarkoitettu osaamistesti. Sen työstämisessä ovat olleet mukana Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Osaamistestiin osallistui 244 nuorta, joista 203 oli yleisryhmässä opiskelevia ja 41 erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Oppilaitoksia oli neljätoista, ja ne sijaitsivat ympäri Suomea. Osaamistestistä saatuja tuloksia täydennettiin haastatteluilla, joihin osallistui viisi erityistä tukea tarvitsevaa nuorta. Heidät haastateltiin heti testin suorittamisen jälkeen.
Työn tuloksena saatiin selville, ettei erityistä tukea tarvitsevien ja yleisryhmissä opiskelevien nuorten ammatillisessa osaamisessa ole huomattavaa eroa silloin, kun mittarina toimii ravitsemuspassitesti. Molemmilla ryhmillä oli vaikeuksia kaikilla osa-alueilla ja tulokset olivat heikkoja.
Ravitsemusopetuksen määrään ja laatuun on kiinnitettävä enemmän huomiota oppilaitoksissa. Opetussuunnitelmiin olisi eri kursseihin sisällytettävä kattavasti sekä huomattavasti enemmän ravitsemustietoa.
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Suomen Sydänliitto ry. Työssä testattiin Suomen Sydänliitto ry:n lanseeraamaa ravitsemuspassia, joka on ravitsemisalan ammattihenkilöille tarkoitettu osaamistesti. Sen työstämisessä ovat olleet mukana Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Osaamistestiin osallistui 244 nuorta, joista 203 oli yleisryhmässä opiskelevia ja 41 erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Oppilaitoksia oli neljätoista, ja ne sijaitsivat ympäri Suomea. Osaamistestistä saatuja tuloksia täydennettiin haastatteluilla, joihin osallistui viisi erityistä tukea tarvitsevaa nuorta. Heidät haastateltiin heti testin suorittamisen jälkeen.
Työn tuloksena saatiin selville, ettei erityistä tukea tarvitsevien ja yleisryhmissä opiskelevien nuorten ammatillisessa osaamisessa ole huomattavaa eroa silloin, kun mittarina toimii ravitsemuspassitesti. Molemmilla ryhmillä oli vaikeuksia kaikilla osa-alueilla ja tulokset olivat heikkoja.
Ravitsemusopetuksen määrään ja laatuun on kiinnitettävä enemmän huomiota oppilaitoksissa. Opetussuunnitelmiin olisi eri kursseihin sisällytettävä kattavasti sekä huomattavasti enemmän ravitsemustietoa.