Ravitsemushoidon osaaminen erikoissairaanhoidossa
Kiikeri, Reetta (2013)
Kiikeri, Reetta
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305066583
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305066583
Tiivistelmä
Hyvä ravitsemus edistää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Se ehkäisee sairauksia, edistää toipumista sekä vähentää lisäsairauksien vaaraa. Aliravitsemus tai sen riski ovat yleisiä sairaalahoidossa olevilla potilailla. Kotimaassa ja ulkomailla tehdyissä tutkimuksissa on todettu sairaalapotilaiden hoidossa puutteita aliravitsemuksen tunnistamisessa ja ravitsemushoidossa.
Tämä kehittämisprojekti oli osa Hoi-Pro-projektia (Tulevaisuuden sairaala – hoitotyön kehittämisprojekti 2009-2015). Kehittämisprojektiin liittyvä tutkimus koski Turun yliopistollisen keskussairaalan entistä sisätautien klinikkaa, joka on vuoden 2013 alusta jakautunut kahdelle toimialueelle: medisiiniselle toimialueelle ja sydänkeskukseen. Kehittämisprojekti toteutettiin osittain yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) ravitsemustyöryhmän kanssa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin Delfoi-menetelmän sovellusta. Ensimmäinen kierros muodostui ravitsemushoitoon liittyvistä aiemmista tutkimuksista, tämänhetkisistä suosituksista ja ohjeistuksista. Toinen kierros toteutettiin tietokonevälitteisenä kyselynä (n=88) ja kolmas kierros asiantuntijapaneelina (n=10). Kyselyyn vastasivat sisätautien klinikan eri yksiköiden esimiehet, sairaanhoitajat ja perushoitajat. Kyselyn tulokset analysoitiin sekä tilastollisesti että sisällön analyysillä.
Kyselyn tulokset olivat yhteneväiset aiempien tutkimusten kanssa. Aliravitsemuksen seulontamenetelmät eivät olleet tuttuja, ravitsemushoidon kirjaaminen tapahtui harvoin suositusten mukaisesti ja VSSHP:n omat ohjeet ja suositukset olivat vähäisessä käytössä. Kehittämistyö kohdennettiin ravitsemusyhdyshenkilötoimintaan, heidän osaamisensa lisäämiseen sekä tehtäväkuvauksen määrittämiseen.
Projektin tuloksena syntynyttä osaamiskarttaa voidaan jatkossa käyttää ravitsemushoidon osaamisen määrittämisen ja kehittämisen työvälineenä eri toimintayksiköissä. Ravitsemusyhdyshenkilön rooli- ja tehtäväkuvaus toimii osana yhdyshenkilötoiminnan kehittämistä, johon jatkossa kuuluvat säännölliset tapaamiset ja koulutukset.
Tämä kehittämisprojekti oli osa Hoi-Pro-projektia (Tulevaisuuden sairaala – hoitotyön kehittämisprojekti 2009-2015). Kehittämisprojektiin liittyvä tutkimus koski Turun yliopistollisen keskussairaalan entistä sisätautien klinikkaa, joka on vuoden 2013 alusta jakautunut kahdelle toimialueelle: medisiiniselle toimialueelle ja sydänkeskukseen. Kehittämisprojekti toteutettiin osittain yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) ravitsemustyöryhmän kanssa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin Delfoi-menetelmän sovellusta. Ensimmäinen kierros muodostui ravitsemushoitoon liittyvistä aiemmista tutkimuksista, tämänhetkisistä suosituksista ja ohjeistuksista. Toinen kierros toteutettiin tietokonevälitteisenä kyselynä (n=88) ja kolmas kierros asiantuntijapaneelina (n=10). Kyselyyn vastasivat sisätautien klinikan eri yksiköiden esimiehet, sairaanhoitajat ja perushoitajat. Kyselyn tulokset analysoitiin sekä tilastollisesti että sisällön analyysillä.
Kyselyn tulokset olivat yhteneväiset aiempien tutkimusten kanssa. Aliravitsemuksen seulontamenetelmät eivät olleet tuttuja, ravitsemushoidon kirjaaminen tapahtui harvoin suositusten mukaisesti ja VSSHP:n omat ohjeet ja suositukset olivat vähäisessä käytössä. Kehittämistyö kohdennettiin ravitsemusyhdyshenkilötoimintaan, heidän osaamisensa lisäämiseen sekä tehtäväkuvauksen määrittämiseen.
Projektin tuloksena syntynyttä osaamiskarttaa voidaan jatkossa käyttää ravitsemushoidon osaamisen määrittämisen ja kehittämisen työvälineenä eri toimintayksiköissä. Ravitsemusyhdyshenkilön rooli- ja tehtäväkuvaus toimii osana yhdyshenkilötoiminnan kehittämistä, johon jatkossa kuuluvat säännölliset tapaamiset ja koulutukset.