Stadin Long Drink -juoman suunnittelu ja valmistaminen
Turto, Timo (2013)
Turto, Timo
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107698
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107698
Tiivistelmä
Tämä bio- ja elintarviketekniikan insinöörityö tehtiin helsinkiläiselle Stadin Panimo Oy:lle. Projektissa perehdyttiin lonkerojuomien valmistamisen teoriaan, minkä jälkeen pyrittiin itse valmistamaan miellyttäväksi koettu lonkerojuoma. Lonkerojuoman valmistuksessa pyrittiin juoman maustamiseen liittyvää koesuunnitelmaa hyödyntäen löytämään alustava resepti Stadin Panimon omalle lonkerojuomalle.
Valmistusprojektissa tehtiin tislausta, kromatografista määritystä, uuttamista, suodatusta ja juomaseosten valmistamista eri raaka-aineista laboratorio-olosuhteissa. Työn lähdeaineistona käytettiin kirjallisuutta, internetlähteitä sekä suullista tietoa.
Valmistettujen lonkerojuomien arvioinnissa käytettiin aistinvaraista tutkimusmenetelmää, johon osallistui 25 henkilön arviointiraati. Tutkimustulosten perusteella löydettiin lonkerojuoman miellyttävyyteen vaikuttavia tekijöitä, joita voidaan hyödyntää jatkossa suoritettavassa tuotekehityksessä. Projektin aikana valmistetut lonkerojuomat vaativat vielä jatkokehittelyä ennen niiden mahdollista kaupallistamista.
Valmistusprojektissa tehtiin tislausta, kromatografista määritystä, uuttamista, suodatusta ja juomaseosten valmistamista eri raaka-aineista laboratorio-olosuhteissa. Työn lähdeaineistona käytettiin kirjallisuutta, internetlähteitä sekä suullista tietoa.
Valmistettujen lonkerojuomien arvioinnissa käytettiin aistinvaraista tutkimusmenetelmää, johon osallistui 25 henkilön arviointiraati. Tutkimustulosten perusteella löydettiin lonkerojuoman miellyttävyyteen vaikuttavia tekijöitä, joita voidaan hyödyntää jatkossa suoritettavassa tuotekehityksessä. Projektin aikana valmistetut lonkerojuomat vaativat vielä jatkokehittelyä ennen niiden mahdollista kaupallistamista.