Kauravalmisteiden raaka-aineketjun ja lopputuotteiden gluteiinittomuuden varmistaminen
Pyykkö, Jonna-Kaisa (2013)
Pyykkö, Jonna-Kaisa
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305209497
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305209497
Tiivistelmä
Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio. Hoitamattomana keliakia aiheuttaa kivuliaiden vatsavaivojen lisäksi lopulta suolistosyöpää. Keliakiatietoisuus kasvaa ja vähägluteenisen ruokavalion suosio on nousussa, joten tarve gluteenittomille tuotteille on kasvamassa. Samalla uusia gluteenittomia raaka – aineita sallitaan käytettäväksi gluteenittomissa elintarvikkeissa. Kaura on ainoa Suomessa kasvavista viljalajikkeista, jota voidaan käyttää gluteenittoman elintarvikkeen raaka – aineena.
Opinnäytetyössä selvitettiin toimeksiantajayrityksen kaikkien kauratuotteiden sekä raaka-ainetuottajien tuotteiden gluteenipitoisuuden taso. Kauratuotteiden gluteenipitoisuuden määrittämiseen käytetään R5 ELISA – menetelmää. Menetelmä on vasta – ainemääritys ja suoritetaan kitin valmistajan ohjeen mukaisesti. ELISA – menetelmä on kehitetty 2010 – luvun alkupuolella, mutta gluteenipitoisuutta on alettu mittaamaan jo 1980 – luvun puolivälistä lähtien. Gluteeninmäärittämiseen kehitetyt menetelmät pohjautuvat vehnän proteiinin määrittämiseen.
Osa toimeksiantajayrityksen tuotteista on luontaisesti gluteenittomia ja melkein kaikki ovat erittäin vähägluteenisia. Leseen lisääminen tuotteeseen kasvattaa gluteenipitoisuutta. Useat tuotteet vaativat gluteenittomuuden saavuttamiseksi myös täysin gluteenittoman raaka – aineen.
Raaka-aineen tulee olla gluteeniton, jotta lopputuote voidaan myydä gluteenittomana. Kauravalmisteiden gluteenipitoisuuden tarkkailu on tärkeää. Vaikka kauran proteiini ei sinällään aiheuta keliakiaa, gluteenikontaminaatiota tapahtuu herkästi jopa jo kauran viljelyvaiheessa.
Opinnäytetyössä selvitettiin toimeksiantajayrityksen kaikkien kauratuotteiden sekä raaka-ainetuottajien tuotteiden gluteenipitoisuuden taso. Kauratuotteiden gluteenipitoisuuden määrittämiseen käytetään R5 ELISA – menetelmää. Menetelmä on vasta – ainemääritys ja suoritetaan kitin valmistajan ohjeen mukaisesti. ELISA – menetelmä on kehitetty 2010 – luvun alkupuolella, mutta gluteenipitoisuutta on alettu mittaamaan jo 1980 – luvun puolivälistä lähtien. Gluteeninmäärittämiseen kehitetyt menetelmät pohjautuvat vehnän proteiinin määrittämiseen.
Osa toimeksiantajayrityksen tuotteista on luontaisesti gluteenittomia ja melkein kaikki ovat erittäin vähägluteenisia. Leseen lisääminen tuotteeseen kasvattaa gluteenipitoisuutta. Useat tuotteet vaativat gluteenittomuuden saavuttamiseksi myös täysin gluteenittoman raaka – aineen.
Raaka-aineen tulee olla gluteeniton, jotta lopputuote voidaan myydä gluteenittomana. Kauravalmisteiden gluteenipitoisuuden tarkkailu on tärkeää. Vaikka kauran proteiini ei sinällään aiheuta keliakiaa, gluteenikontaminaatiota tapahtuu herkästi jopa jo kauran viljelyvaiheessa.