Juotosprosessien optimointi
Ollikainen, Jani (2013)
Ollikainen, Jani
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052310443
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052310443
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin toimeksiantajan Elektropoint Oy:n reflow-uunin, höyryfaasin ja aaltojuotoskoneen juo-tosprosesseja. Työn tavoitteena oli laitteiden nykyisten juotosprosessien ja -profiilien selvittäminen sekä juotospro-fiilien optimointi juotoslaadun parantamiseksi.
Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin juotosprosesseissa käytettyjä tinoja, juotospastoja, fluksiaineen ominaisuuksia, juotosprofiileja ja kohdelaitteiden toimintaperiaatteita. Lähdemateriaaleina käytettiin pääasiassa aikaisempia tieteel-lisiä tutkimuksia ja laitteiden manuaaleja. Kirjallisuuskatsauksen teon jälkeen laitteista ajettiin läpi profilointikortti, jolle tallennettiin senhetkiset juotosprofiilit. Samassa yhteydessä ajettiin myös testikorttisarja juotoslaadun selvit-tämiseksi. Tämän jälkeen juotosprofiileja tarkasteltiin ja niitä muokattiin mahdollisuuksien mukaan kirjallisuuskat-sauksessa havaittujen suositusten mukaisesti. Juotosprofiilimuutokset tarkastettiin vielä profilointikortilla ennen uuden testikorttisarjan ajamista. Juotoslaadun erojen havaitsemiseksi testikorttisarjat kuvannettiin Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Opinnäytetyössä saatujen tulosten avulla saatiin parannettua reflow-uunin juotoslaatua uuden juotosprofiilin myötä. Opinnäytetyö varmisti, että höyryfaasin parametrit oli säädetty alun perin hyvin. Ainoa keino höyryfaasin juotoslaadun parantamiseksi olisi hankkia uusi höyryfaasi, jossa olisi useampia säätöparametrejä juotosprofiiliin. Aaltojuotoskoneen juotoslaatuun voitaisiin vaikuttaa positiivisesti hankkimalla erinäisiä lisäosia, kuten pidempi esilämmitysosio ja toinen tina-aalto. Tutkimuksen avulla saatiin optimoitua nykyisiä juotosprosesseja ja selvitettyä jatkoa varten lisähankintoja juotoslaadun parantamiseksi.
Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin juotosprosesseissa käytettyjä tinoja, juotospastoja, fluksiaineen ominaisuuksia, juotosprofiileja ja kohdelaitteiden toimintaperiaatteita. Lähdemateriaaleina käytettiin pääasiassa aikaisempia tieteel-lisiä tutkimuksia ja laitteiden manuaaleja. Kirjallisuuskatsauksen teon jälkeen laitteista ajettiin läpi profilointikortti, jolle tallennettiin senhetkiset juotosprofiilit. Samassa yhteydessä ajettiin myös testikorttisarja juotoslaadun selvit-tämiseksi. Tämän jälkeen juotosprofiileja tarkasteltiin ja niitä muokattiin mahdollisuuksien mukaan kirjallisuuskat-sauksessa havaittujen suositusten mukaisesti. Juotosprofiilimuutokset tarkastettiin vielä profilointikortilla ennen uuden testikorttisarjan ajamista. Juotoslaadun erojen havaitsemiseksi testikorttisarjat kuvannettiin Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Opinnäytetyössä saatujen tulosten avulla saatiin parannettua reflow-uunin juotoslaatua uuden juotosprofiilin myötä. Opinnäytetyö varmisti, että höyryfaasin parametrit oli säädetty alun perin hyvin. Ainoa keino höyryfaasin juotoslaadun parantamiseksi olisi hankkia uusi höyryfaasi, jossa olisi useampia säätöparametrejä juotosprofiiliin. Aaltojuotoskoneen juotoslaatuun voitaisiin vaikuttaa positiivisesti hankkimalla erinäisiä lisäosia, kuten pidempi esilämmitysosio ja toinen tina-aalto. Tutkimuksen avulla saatiin optimoitua nykyisiä juotosprosesseja ja selvitettyä jatkoa varten lisähankintoja juotoslaadun parantamiseksi.