Ympäristöjohtaminen lounaissuomalaisessa elintarviketeollisuudessa
Toivola, Aino-Maria (2013)
Toivola, Aino-Maria
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305127822
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305127822
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli ympäristöjohtaminen elintarviketeollisuusyrityksissä Lounais-Suomessa. Tarkoituksena oli tutkia, miten ympäristöjohtaminen näkyy käytännön yritystoiminnassa elintarviketeollisuudessa. Lisäksi tutkittiin, mitä ympäristöasiat merkitsevät yrityksille ja eroaako elintarviketeollisuus muista teollisuuden aloista ympäristöjohtamisen suhteen. Aihe pohjautui kiinnostuksesta yritysvastuuseen ja ympäristövastuuseen sen osana. Elintarviketeollisuus valikoitui sen ajankohtaisuuden ja alaan liittyvän keskustelun vuoksi.
Opinnäytetyö jakaantuu teoria- ja tutkimusosaan. Teoriaosassa selvitettiin ympäristöjohtamisen osa-alueet, ympäristövastuullisuuden vaikutusta liiketoiminnassa ja elintarviketeollisuuden toimintaa ympäristöjohtamisen näkökulmasta. Aineisto teoriaosaa varten kerättiin kirjallisuudesta, alan toimijoiden julkaisuista ja internet-lähteistä. Tutkimus tehtiin kvalitatiivisella tutkimusotteella ja tutkimusmenetelmäksi valikoitui lomakehaastattelu. Tutkimusmenetelmä valittiin tutkimustavoitteen ja aiheen perusteella. Henkilöhaastatteluiden avulla saatiin yritysten näkemyksiä ympäristöjohtamisesta.
Tutkimustuloksista selvisi, että elintarviketeollisuusyritykset tiedostavat ympäristövastuullisuuden osana yritysvastuuta. Yrityksen koko ei vaikuta sen suhtautumiseen ympäristöasioiden hoitamiseen. Ympäristöasioita pidetään tärkeänä yrityksen imagon kannalta. Elintarviketeollisuudella ei ole ympäristöjohtamisen suhteen merkittäviä erityispiirteitä, koska lainsäädäntö ohjaa toimintaa ympäristövastuulliseen suuntaan. Ympäristöjohtaminen liittyy esimerkkiyrityksissä muuhun liiketoiminnan johtamiseen. Ympäristövastuuseen liittyvät päätökset sisältyvät muihin toimintoihin, joten ympäristöasioita ei pidetä erillisenä osa-alueena. Ympäristöjärjestelmiä rakennetaan osaksi laadunhallintajärjestelmää tai ympäristöasioiden hoitamista pidetään yllä muissa toimintatavoissa. Elintarvikkeiden tuotannossa merkittävimmät ympäristönäkökohdat ovat käyttö- ja jätevesi, jätteiden käsittely ja energian kulutus. Näitä huomioidaan esimerkkiyrityksissä erilaisilla toimenpiteillä.
Tutkimustuloksien perusteella voitiin päätellä, että elintarviketeollisuusyrityksissä ympäristöjohtamisen osa-alueet näkyvät jokapäiväisessä toiminnassa ja sitä pidetään tärkeänä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta. Yrityksissä on myös halua kehittää toimintaansa ympäristöjohtamisen suhteen.
Opinnäytetyö jakaantuu teoria- ja tutkimusosaan. Teoriaosassa selvitettiin ympäristöjohtamisen osa-alueet, ympäristövastuullisuuden vaikutusta liiketoiminnassa ja elintarviketeollisuuden toimintaa ympäristöjohtamisen näkökulmasta. Aineisto teoriaosaa varten kerättiin kirjallisuudesta, alan toimijoiden julkaisuista ja internet-lähteistä. Tutkimus tehtiin kvalitatiivisella tutkimusotteella ja tutkimusmenetelmäksi valikoitui lomakehaastattelu. Tutkimusmenetelmä valittiin tutkimustavoitteen ja aiheen perusteella. Henkilöhaastatteluiden avulla saatiin yritysten näkemyksiä ympäristöjohtamisesta.
Tutkimustuloksista selvisi, että elintarviketeollisuusyritykset tiedostavat ympäristövastuullisuuden osana yritysvastuuta. Yrityksen koko ei vaikuta sen suhtautumiseen ympäristöasioiden hoitamiseen. Ympäristöasioita pidetään tärkeänä yrityksen imagon kannalta. Elintarviketeollisuudella ei ole ympäristöjohtamisen suhteen merkittäviä erityispiirteitä, koska lainsäädäntö ohjaa toimintaa ympäristövastuulliseen suuntaan. Ympäristöjohtaminen liittyy esimerkkiyrityksissä muuhun liiketoiminnan johtamiseen. Ympäristövastuuseen liittyvät päätökset sisältyvät muihin toimintoihin, joten ympäristöasioita ei pidetä erillisenä osa-alueena. Ympäristöjärjestelmiä rakennetaan osaksi laadunhallintajärjestelmää tai ympäristöasioiden hoitamista pidetään yllä muissa toimintatavoissa. Elintarvikkeiden tuotannossa merkittävimmät ympäristönäkökohdat ovat käyttö- ja jätevesi, jätteiden käsittely ja energian kulutus. Näitä huomioidaan esimerkkiyrityksissä erilaisilla toimenpiteillä.
Tutkimustuloksien perusteella voitiin päätellä, että elintarviketeollisuusyrityksissä ympäristöjohtamisen osa-alueet näkyvät jokapäiväisessä toiminnassa ja sitä pidetään tärkeänä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta. Yrityksissä on myös halua kehittää toimintaansa ympäristöjohtamisen suhteen.