Päiväkodin lähihoitaja ruoka- ja ravitsemuskasvattajana
Haapakoski, Tarja (2013)
Haapakoski, Tarja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052811258
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052811258
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millaista ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen ammatillista osaamista Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelmasta valmistuvalla lähihoitajalla tulee olla päiväkodissa ja mitä tieto-taitoa työelämässä tarvitaan tulevaisuudessa. Tavoitteena oli selvittää, miten nykyiset lähihoitajan tutkinnon perusteet vastaavat päiväkodin ruoka- ja ravitse-muskasvatuksen haasteisiin. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Oulaisten ammattiopisto, sosiaali- ja terveysala.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullista menetelmää. Tutkimusmenetelmänä oli teemahaastattelu. Pohjois-Pohjanmaalla haastateltiin 9 päiväkodin hoitajaa sekä 3 esimiestä. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Saatuja tuloksia verrattiin lähihoitajan valtakunnallisiin tutkinnon perusteisiin. Tulosten pohjalta opinnäytetyössä tehtiin ehdotus valtakunnallisten tutkinnon perusteiden ruokaan, ruuanlaittoon ja ravitsemuksen liittyvien asiasisältöjen kehittämiseksi vastaa-maan työelämän tarpeita.
Tutkimuksessa selvisi ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen tärkeä merkitys osana päivähoidon hoito- ja kasvatustehtävää. Ruoka- ja ravitsemuskasvatus on haastateltavien mielestä yhä haasteellisempaa yhteiskunnan muuttuessa. Sapere -ruokakasvatusmenetelmä sopii haastateltavien mielestä hyvin varhaiskasvatuksen pedagogiseksi menetelmäksi. Työssä olevat hoitajat ovat mielestään saaneet liian vähän lisä- ja täydennyskoulutusta ruoka- ja ravitsemuskasvatuksesta.
Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelmasta valmistuvalla lähihoitajalla tulisi olla entistä enemmän osaamista ruoka- ja ravitsemuskasvatuksesta vastaamaan työelämän tarpeisiin. Tämän hetken tutkinnon perusteissa ruokaan ja ravitsemukseen liittyvät sisällöt on esitetty suppeasti. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää lähihoitajakoulutusta kehitettäessä.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullista menetelmää. Tutkimusmenetelmänä oli teemahaastattelu. Pohjois-Pohjanmaalla haastateltiin 9 päiväkodin hoitajaa sekä 3 esimiestä. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Saatuja tuloksia verrattiin lähihoitajan valtakunnallisiin tutkinnon perusteisiin. Tulosten pohjalta opinnäytetyössä tehtiin ehdotus valtakunnallisten tutkinnon perusteiden ruokaan, ruuanlaittoon ja ravitsemuksen liittyvien asiasisältöjen kehittämiseksi vastaa-maan työelämän tarpeita.
Tutkimuksessa selvisi ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen tärkeä merkitys osana päivähoidon hoito- ja kasvatustehtävää. Ruoka- ja ravitsemuskasvatus on haastateltavien mielestä yhä haasteellisempaa yhteiskunnan muuttuessa. Sapere -ruokakasvatusmenetelmä sopii haastateltavien mielestä hyvin varhaiskasvatuksen pedagogiseksi menetelmäksi. Työssä olevat hoitajat ovat mielestään saaneet liian vähän lisä- ja täydennyskoulutusta ruoka- ja ravitsemuskasvatuksesta.
Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelmasta valmistuvalla lähihoitajalla tulisi olla entistä enemmän osaamista ruoka- ja ravitsemuskasvatuksesta vastaamaan työelämän tarpeisiin. Tämän hetken tutkinnon perusteissa ruokaan ja ravitsemukseen liittyvät sisällöt on esitetty suppeasti. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää lähihoitajakoulutusta kehitettäessä.