Toimintolaskenta - väline ruokapalveluiden toiminnan tehostamiseen
Kangasoja, Eija (2013)
Kangasoja, Eija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052710929
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052710929
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli toimintolaskennan avulla kehittää ruokapalvelun laskentaa, aterioiden hinnoittelua ja työajan käyttöä. Tavoitteena oli saada läpinäkyvyyttä toiminnalle. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Sievin kunnan tekninen toimi.
Opinnäytetyössä menetelmänä käytettiin toimintatutkimusta. Toimintolaskennan avulla kehitettiin Sievin kunnan ruokapalveluiden toimintaa. Ensin selvitettiin ruokapalvelussa olevat resurssit ja työajan käyttö. Sen jälkeen toimintolaskennan avulla ruokapalvelun myytäville aterioille saatiin hinnat. Samalla saatiin selville, mihin toimintoihin ruokapalvelussa oleva työaika käytettiin.
Toimintolaskennan avulla saatiin ruokapalvelun myytäville aterioille hinnat. Hinnat sisältävät kaikki aterioihin kohdistuvat kulut aiheuttamisperiaatteen mukaan. Samalla selvisi, mihin toimintoihin Sievin kunnan ruokapalveluiden työaika kuluu. Toimintolaskennan avulla saatiin selville eri toimintojen osuus ruokapalveluun käytetystä ajasta. Kuljetus- ja palvelukeittiöiden kustannusten osuus saatiin selkeästi omaksi näkyväksi osaksi toimintaa. Toimintolaskennalla saadut hinnat muuttuivat jopa 40 % verrattuna suoritelaskennalla saatuihin hintoihin. Opinnäytetyössä käytettyä toimintolaskentamallia tullaan tulevaisuudessa käyttämään pohjana Sievin kunnan ruokapalveluissa.
Taloudellinen tilanne tulevaisuudessa vaatii kunnalliseen ruokapalveluun tarkkaa hinnoittelua ja oman ruokapalvelun toiminnan täsmällistä tuntemusta. Ruokapalveluiden myytäville aterioille on pystyttävä perustelemaan oikeat hinnat ja oltava selvillä, mihin ruokapalveluissa käytetty työaika kuluu. Ruokapalvelu on palveluliiketoimintaa. Tässä opinnäytetyössä käytetty toimintolaskentamalli ei sovellu sellaisenaan muihin ruokapalveluihin, mutta voi toimia pohjana, kunhan kukin ruokapalveluyksikkö tuntee oman (talous, ruokapalveluntoiminnot ja työajankäyttö) toimintansa tarkasti.
Opinnäytetyössä menetelmänä käytettiin toimintatutkimusta. Toimintolaskennan avulla kehitettiin Sievin kunnan ruokapalveluiden toimintaa. Ensin selvitettiin ruokapalvelussa olevat resurssit ja työajan käyttö. Sen jälkeen toimintolaskennan avulla ruokapalvelun myytäville aterioille saatiin hinnat. Samalla saatiin selville, mihin toimintoihin ruokapalvelussa oleva työaika käytettiin.
Toimintolaskennan avulla saatiin ruokapalvelun myytäville aterioille hinnat. Hinnat sisältävät kaikki aterioihin kohdistuvat kulut aiheuttamisperiaatteen mukaan. Samalla selvisi, mihin toimintoihin Sievin kunnan ruokapalveluiden työaika kuluu. Toimintolaskennan avulla saatiin selville eri toimintojen osuus ruokapalveluun käytetystä ajasta. Kuljetus- ja palvelukeittiöiden kustannusten osuus saatiin selkeästi omaksi näkyväksi osaksi toimintaa. Toimintolaskennalla saadut hinnat muuttuivat jopa 40 % verrattuna suoritelaskennalla saatuihin hintoihin. Opinnäytetyössä käytettyä toimintolaskentamallia tullaan tulevaisuudessa käyttämään pohjana Sievin kunnan ruokapalveluissa.
Taloudellinen tilanne tulevaisuudessa vaatii kunnalliseen ruokapalveluun tarkkaa hinnoittelua ja oman ruokapalvelun toiminnan täsmällistä tuntemusta. Ruokapalveluiden myytäville aterioille on pystyttävä perustelemaan oikeat hinnat ja oltava selvillä, mihin ruokapalveluissa käytetty työaika kuluu. Ruokapalvelu on palveluliiketoimintaa. Tässä opinnäytetyössä käytetty toimintolaskentamalli ei sovellu sellaisenaan muihin ruokapalveluihin, mutta voi toimia pohjana, kunhan kukin ruokapalveluyksikkö tuntee oman (talous, ruokapalveluntoiminnot ja työajankäyttö) toimintansa tarkasti.