Koululaisten ravitsemusohjaus Keravan Kurkelan koululla keväällä 2013
Järvilehto, Leena (2013)
Järvilehto, Leena
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013053011741
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013053011741
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida kolme ravitsemusohjausta Keravan Kurkelan koulun neljäsluokkalaisille. Ravitsemusohjausten tavoitteena oli, että oppilaat kiinnostuvat ravitsemuksesta ja terveellisistä ruokailutottumuksista, vahvistavat omaa tietoisuuttaan ravitsemuksesta, sekä vahvistavat omia taitojaan ja valmiuksiaan vaikuttaa itse omaan terveyteen terveellisemmillä valinnoilla. Tarkoituksena oli myös kuvata ohjaustuokiot siten, että ohjausten kuvauksia ja oppimateriaaleja voi jatkossakin hyödyntää mallina koululaisten ravitsemusohjauksissa. Ravitsemusohjausten ravitsemuksellisen tietopohjan perustana käytettiin suurimmalta osalta suomalaisia ravitsemussuosituksia. Ohjauksen teoriatausta pohjautui konstruktivistiseen oppimiskäsitykseen. Ohjausmenetelmien suunnittelussa perehdyttiin ryhmänohjaukseen, ohjausprosessiin ja motivointiin.
Ravitsemusohjaukset toteutettiin Keravan Kurkelan koululla 10- 12.4.2013. Ohjauksiin osallistui 23 oppilasta. Jokainen ohjaus kesti yhden oppitunnin verran. Ensimmäisellä ohjauskerralla käsiteltiin terveellisen ravitsemuksen ydinasioita. Toisella ohjauskerralla käsiteltiin ateriarytmiä, terveellisiä aterioita ja terveellisiä välipaloja. Kolmannella kerralla aiheena oli kouluruoka.
Ohjauksen arviointi perustui määrälliseen tutkimukseen. Ravitsemusohjausten arvioinnissa jokainen oppilas täytti kirjallisen arviointilomakkeen jokaisen oppitunnin jälkeen. Viimeisen tunnin päätteeksi luokan opettaja arvioi kirjallisella arviointilomakkeella kaikki kolme ravitsemusohjausta yhtenä kokonaisuutena. Ravitsemusohjauksista saaduissa palautteissa näkyi vahvasti, että oppilaiden tietoisuus ravitsemusasioissa vahvistui ja oppilaiden kiinnostus terveellisiin ruokailutottumuksiin lisääntyi. Toisena vahvana asiana nousi esille oppilaiden taitojen ja valmiuksien vahvistuminen tehdä terveellisempiä valintoja. Suurin osa oppilaista koki osaavansa jatkossa tehdä terveellisempiä valintoja aterioiden koostamisessa ja välipalojen valinnassa. Kehittämishaasteeksi nousi oppituntien rajallinen aika. Yhteen ohjauskertaan voisi varata melkein kaksoistunnin verran aikaa. Lisäksi samaan ohjauskokonaisuuteen voisi yhdistää yhden ohjauskerran oppilaiden vanhemmille.
Ravitsemusohjaukset toteutettiin Keravan Kurkelan koululla 10- 12.4.2013. Ohjauksiin osallistui 23 oppilasta. Jokainen ohjaus kesti yhden oppitunnin verran. Ensimmäisellä ohjauskerralla käsiteltiin terveellisen ravitsemuksen ydinasioita. Toisella ohjauskerralla käsiteltiin ateriarytmiä, terveellisiä aterioita ja terveellisiä välipaloja. Kolmannella kerralla aiheena oli kouluruoka.
Ohjauksen arviointi perustui määrälliseen tutkimukseen. Ravitsemusohjausten arvioinnissa jokainen oppilas täytti kirjallisen arviointilomakkeen jokaisen oppitunnin jälkeen. Viimeisen tunnin päätteeksi luokan opettaja arvioi kirjallisella arviointilomakkeella kaikki kolme ravitsemusohjausta yhtenä kokonaisuutena. Ravitsemusohjauksista saaduissa palautteissa näkyi vahvasti, että oppilaiden tietoisuus ravitsemusasioissa vahvistui ja oppilaiden kiinnostus terveellisiin ruokailutottumuksiin lisääntyi. Toisena vahvana asiana nousi esille oppilaiden taitojen ja valmiuksien vahvistuminen tehdä terveellisempiä valintoja. Suurin osa oppilaista koki osaavansa jatkossa tehdä terveellisempiä valintoja aterioiden koostamisessa ja välipalojen valinnassa. Kehittämishaasteeksi nousi oppituntien rajallinen aika. Yhteen ohjauskertaan voisi varata melkein kaksoistunnin verran aikaa. Lisäksi samaan ohjauskokonaisuuteen voisi yhdistää yhden ohjauskerran oppilaiden vanhemmille.