Turvallisuusosaamisen kehittäminen catering-alan oppimisympäristöissä
Saarelainen, Marjaana (2013)
Saarelainen, Marjaana
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060212391
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060212391
Tiivistelmä
Opinnäytetyö oli osa Pohjois-Karjalan ammattiopiston Lieksan turvallisuusprojektia, joka perustui opetushallituksen velvoitukseen oppilaitosturvallisuuden parantamisesta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää catering-alan opiskelijoiden työturvallisuusosaamista työssäoppimisympäristöissä.
Opinnäytetyössä selvitettiin työssäoppimispaikkojen työturvallisuusosaamisen nykytilaa, ammattikeittiön vaaroja ja riskien hallintaa sekä työssäoppijan työturvallisuusosaamista. Tietoa työturvallisuusosaamisesta ja sen toteutumisesta kerättiin haastattelu- sekä havainnointitutkimuksilla. Tekniikkoina käytettiin teemahaastattelua ja osallistuvaa havainnointia. Tutkimusaineiston työssäoppimispaikkoina olivat catering-alan sekä julkiset että yksityiset yritykset ja oppilaitosympäristö. Tutkimukseen osallistui koko työssäoppimispaikkojen keittiöhenkilökunta.
Selvityksen avulla saatiin tietoa catering-alan työssäoppijoiden työturvallisuusvalmiuksista opintojen alkuvaiheessa sekä niiden kehittymisestä opintojen aikana. Tutkimus todensi ammattikeittiön vaarojen ja riskien hallinnan merkitystä työelämävalmiuksia hankittaessa. Tutkimus toi esille myös työssäoppimispaikkojen haasteet työturvallisuusosaamisessa ja työssäoppijan ohjaamisessa turvalliseen työskentelyyn.
Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin tutkimustuloksiin pohjautuva Työssäoppi-misen työturvallisuusohjeistus työssäoppijan, työssäoppimisen ohjaajan sekä työssäoppimista ohjaavan opettajan käyttöön.
Opinnäytetyössä selvitettiin työssäoppimispaikkojen työturvallisuusosaamisen nykytilaa, ammattikeittiön vaaroja ja riskien hallintaa sekä työssäoppijan työturvallisuusosaamista. Tietoa työturvallisuusosaamisesta ja sen toteutumisesta kerättiin haastattelu- sekä havainnointitutkimuksilla. Tekniikkoina käytettiin teemahaastattelua ja osallistuvaa havainnointia. Tutkimusaineiston työssäoppimispaikkoina olivat catering-alan sekä julkiset että yksityiset yritykset ja oppilaitosympäristö. Tutkimukseen osallistui koko työssäoppimispaikkojen keittiöhenkilökunta.
Selvityksen avulla saatiin tietoa catering-alan työssäoppijoiden työturvallisuusvalmiuksista opintojen alkuvaiheessa sekä niiden kehittymisestä opintojen aikana. Tutkimus todensi ammattikeittiön vaarojen ja riskien hallinnan merkitystä työelämävalmiuksia hankittaessa. Tutkimus toi esille myös työssäoppimispaikkojen haasteet työturvallisuusosaamisessa ja työssäoppijan ohjaamisessa turvalliseen työskentelyyn.
Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin tutkimustuloksiin pohjautuva Työssäoppi-misen työturvallisuusohjeistus työssäoppijan, työssäoppimisen ohjaajan sekä työssäoppimista ohjaavan opettajan käyttöön.