Kuminan kuivauskäytännöt ja optimaalinen kuivauslämpötila
Hovila, Lauri (2013)
Hovila, Lauri
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060212352
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060212352
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tavoitteena oli löytää sopivin lämpötila kuminan kuivaukselle lämminilmakuivurissa. Sen ohella tutkittiin Suomessa käytössä olevia kuivaustapoja ja lämpötiloja. Aiheen valintaan vaikutti suuresti se, että kuminan kuivauksesta on toistaiseksi vähän tutkittua tietoa. Toimeksiantaja työlleni oli Maa- ja elintarviketalouden
tutkimuskeskus. MTT:n Ylivoimainen kuminaketju –hankkeessa tutkitaan kuminan kuivausta osana sadon laatuun vaikuttavien tekijöiden tutkimusta. Teoriaosuudessa tarkasteltiin aluksi kuminan viljelytoimenpiteitä yleisellä tasolla, tämän jälkeen siirryttiin itse kuivaukseen. Kuminan kuivausta myös verrattiin kevätrypsin ja –rapsin, öljypellavan sekä camelinan kuivaukseen. Lisäksi käsiteltiin viljelijöiden käyttämiä kuivauslämpötiloja MTT:n viljelijätietojen pohjalta. Käytännön osassa käsiteltiin kolmea koetta, joita Jokioisten MTT oli toteuttamassa. Ensimmäinen oli lämpökaappien kuivauskoe, jossa tutkittiin laboratoriossa neljästä näytteestä öljypitoisuudet sekä limoneenin ja karvonin osuudet. Toinen koe tehtiin Lopella, ja siinä selvitettiin todellisia kuivauslämpöjä lämminilmakuivurin sisäpuolella. Kolmas koe liittyi puintikosteuksien mittaamiseen kuminalla. Siinä tarkasteltiin, kuinka tarkkoja lukemia tavallisella kosteusmittarilla pystytään saamaan. Työn edetessä ilmeni, että täysin optimaalista kuivauslämpötilaa lämminilmakuivurissa on hankala määrittää. Sopivin lämpötila löytynee työssä saatujen tuloksien mukaan karkeasti arvioiden 45°C-55°C väliltä. Työn aikana selvisi myös, että kuivauskäytännöissä on selvää vaihtelua viljelijöiden kesken, kuivauslämpötilat kuivurin sisällä voivat vaihdella ja kosteusmittarista saadut arvot ovat usein mahdollisesti vain suuntaa antavia.
tutkimuskeskus. MTT:n Ylivoimainen kuminaketju –hankkeessa tutkitaan kuminan kuivausta osana sadon laatuun vaikuttavien tekijöiden tutkimusta. Teoriaosuudessa tarkasteltiin aluksi kuminan viljelytoimenpiteitä yleisellä tasolla, tämän jälkeen siirryttiin itse kuivaukseen. Kuminan kuivausta myös verrattiin kevätrypsin ja –rapsin, öljypellavan sekä camelinan kuivaukseen. Lisäksi käsiteltiin viljelijöiden käyttämiä kuivauslämpötiloja MTT:n viljelijätietojen pohjalta. Käytännön osassa käsiteltiin kolmea koetta, joita Jokioisten MTT oli toteuttamassa. Ensimmäinen oli lämpökaappien kuivauskoe, jossa tutkittiin laboratoriossa neljästä näytteestä öljypitoisuudet sekä limoneenin ja karvonin osuudet. Toinen koe tehtiin Lopella, ja siinä selvitettiin todellisia kuivauslämpöjä lämminilmakuivurin sisäpuolella. Kolmas koe liittyi puintikosteuksien mittaamiseen kuminalla. Siinä tarkasteltiin, kuinka tarkkoja lukemia tavallisella kosteusmittarilla pystytään saamaan. Työn edetessä ilmeni, että täysin optimaalista kuivauslämpötilaa lämminilmakuivurissa on hankala määrittää. Sopivin lämpötila löytynee työssä saatujen tuloksien mukaan karkeasti arvioiden 45°C-55°C väliltä. Työn aikana selvisi myös, että kuivauskäytännöissä on selvää vaihtelua viljelijöiden kesken, kuivauslämpötilat kuivurin sisällä voivat vaihdella ja kosteusmittarista saadut arvot ovat usein mahdollisesti vain suuntaa antavia.