Preparing an Environmental Permit Application : Case Study for a Small Scale Fish Farm
Heiskanen, Mikko (2013)
Heiskanen, Mikko
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060513011
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060513011
Tiivistelmä
Suomessa kasvatettiin vuonna 2011 arvioilta 10 miljoonaa kiloa kirjolohta, josta sisä-vesialueilla noin 1,6 miljoonaa kiloa. Kasvatuksen aiheuttama vesistöjen rehevöityminen on pienentynyt 2000-luvun alusta. Tähän syinä ovat lähinnä kalajauhon korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla rehussa sekä käytetyn rehun määrän pienentyminen ruokintatekniikan parannuttua, että myös toiminnan vähentyminen Manner-Suomen alueilla. Vesiviljelyn kestävä kehitys kuuluu valtioneuvoston periaatepäätökseen, jossa tavoitellaan kasvaneita tuotantomääriä vuoteen 2015 mennessä.
Tässä opinnäytetyössä selvitetään ympäristölupahakemusta Sampon Lohi -nimiselle pienelle kalankasvatuslaitokselle. Kesällä 2011 todettiin yli 2000 kilon vuosittaiseen rehuruokintaan vaadittava ympäristölupa tarpeelliseksi. Työssä käsitellään harjoittelun vaiheita ja vedenlaadun tarkkailuun liittyviä analyysejä, sekä ympäristölupaa käsittelevää lainsäädäntöä, että lupahakemusprosessia. Keskeinen osa työtä on hakemuskaavakkeen käsittely kohta kohdalta.
Ympäristöministeriön internet-sivustolta löytyy ohjeita ja lomakkeita, jotka helpottavat pienyrittäjän toimintaa ympäristölupaa hakiessa. Vesistöjä Sampon lohitilalla ei ole luokiteltu huonokuntoisiksi, joten ruokinnan lisääminen olisi siltä osin mahdollista ilman vesistöjen pilaantumista. Sampon Lohen hakiessa ympäristölupaa pääsevät alueen ja lähiympäristön muut käyttäjät, kuten asukkaat, vaikuttamaan tilan toimintaan. Ympä-ristölupa on ikään kuin kompromissi taloudellisen tuottavuuden ja luonnonsuojelun vä-lillä kestävän kehityksen turvaamiseksi. Sampon Lohi tuottaa tämän ajan trendien mu-kaisesti terveellistä lähiruokaa ympäristöystävällisesti.
Tässä opinnäytetyössä selvitetään ympäristölupahakemusta Sampon Lohi -nimiselle pienelle kalankasvatuslaitokselle. Kesällä 2011 todettiin yli 2000 kilon vuosittaiseen rehuruokintaan vaadittava ympäristölupa tarpeelliseksi. Työssä käsitellään harjoittelun vaiheita ja vedenlaadun tarkkailuun liittyviä analyysejä, sekä ympäristölupaa käsittelevää lainsäädäntöä, että lupahakemusprosessia. Keskeinen osa työtä on hakemuskaavakkeen käsittely kohta kohdalta.
Ympäristöministeriön internet-sivustolta löytyy ohjeita ja lomakkeita, jotka helpottavat pienyrittäjän toimintaa ympäristölupaa hakiessa. Vesistöjä Sampon lohitilalla ei ole luokiteltu huonokuntoisiksi, joten ruokinnan lisääminen olisi siltä osin mahdollista ilman vesistöjen pilaantumista. Sampon Lohen hakiessa ympäristölupaa pääsevät alueen ja lähiympäristön muut käyttäjät, kuten asukkaat, vaikuttamaan tilan toimintaan. Ympä-ristölupa on ikään kuin kompromissi taloudellisen tuottavuuden ja luonnonsuojelun vä-lillä kestävän kehityksen turvaamiseksi. Sampon Lohi tuottaa tämän ajan trendien mu-kaisesti terveellistä lähiruokaa ympäristöystävällisesti.