Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistuneiden restonomien työllistyminen ja uratavoitteet
Karhunen, Jenni (2013)
Karhunen, Jenni
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060613403
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060613403
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia sitä, miten restonomit ovat työllistyneet, kuinka he ovat kokeneet restonomitutkinnon vastaavan työelämän haasteisiin sekä millaiset uratavoitteet heillä on ollut. Lisäksi verrattiin koulutusohjelmien välisiä eroja sekä taustojen vaikutusta työllistymiseen. Tutkimuskohteena olivat vuonna 2006 aloittaneet, sekä hotelli- ja ravintola-alan että matkailualan koulutusohjelmista valmistuneet restonomit. Aineiston keräämisessä käytettiin puolistrukturoituja haastatteluja, jotka toteutettiin keväällä 2012. Tutkimuksen kirjal-lisuusosiossa keskityttiin restonomitutkinnon sisältöön, tavoitteisiin ja tarpeellisuuteen, matkailu- ravitsemis- ja talousalan työllistymistutkimuksiin, uraan liittyviin keskeisimpiin käsitteisiin ja osa-alueisiin sekä erilaisiin urasuunnittelua käsitteleviin julkaisuihin.
Tuloksista kävi ilmi, että restonomeista valtaosa oli työelämässä ja he olivat työllistyneet nopeasti. Enemmistö työskenteli matkailu- ravitsemisalalla, mutta kaksi kolmasosaa oli suoritustason työssä. Hotelli- ja ravintola-alan restonomit olivat työllistyneet paremmin kuin matkailualan restonomit ja alan toisen asteen perustutkinnon suorittaneet paremmin kuin lukiopohjaiset. Alan aiemmasta työkokemuksesta oli hyötyä, mutta opintojen ohella työskentely ei parantanut yksiselitteisesti työllistymismahdollisuuksia. Noin puolet restonomeista oli tyytyväisiä omaan työmarkkinatilanteeseensa, saamaansa tutkintoon ja uskoivat tulevaisuuteensa alalla. Työharjoittelu koettiin vahvasti työllistymistä edistäväksi tekijäksi ja työelämäläheisyyttä kaivattiinkin tutkintoon lisää. Urasuunnittelun osalta restonomien tavoitteet olivat yksilöllisiä. Työn sisällön mielekkyys oli palkkaa tärkeämpää. Kiinnostus alaa kohtaan oli säilynyt, mutta tutkinnon ja työelämän vastaavuus, epävarmuus esimiesvalmiuksista sekä tutkinnon arvostus työmarkkinoilla askarruttivat.
Tutkimuksesta hyötyvät ammattikorkeakoulu, valmistuneet restonomit, restonomiopiskelijat sekä opintoalan valintaa suunnittelevat. Mahdollisia jatkotutkimusaiheita ovat muun muassa pidempään työelämässä olleiden restonomien uratutkimus, urapolkujen syiden ja motiivien selvittäminen, tutkimuksesta ilmenneiden epäkohtien jatkotutkimus, restonomikoulutuksen muutokset ja niiden vaikutukset, restonomin tunnettuuden lisääminen sekä opintonsa keskeyttäneiden tutkimus.
Tuloksista kävi ilmi, että restonomeista valtaosa oli työelämässä ja he olivat työllistyneet nopeasti. Enemmistö työskenteli matkailu- ravitsemisalalla, mutta kaksi kolmasosaa oli suoritustason työssä. Hotelli- ja ravintola-alan restonomit olivat työllistyneet paremmin kuin matkailualan restonomit ja alan toisen asteen perustutkinnon suorittaneet paremmin kuin lukiopohjaiset. Alan aiemmasta työkokemuksesta oli hyötyä, mutta opintojen ohella työskentely ei parantanut yksiselitteisesti työllistymismahdollisuuksia. Noin puolet restonomeista oli tyytyväisiä omaan työmarkkinatilanteeseensa, saamaansa tutkintoon ja uskoivat tulevaisuuteensa alalla. Työharjoittelu koettiin vahvasti työllistymistä edistäväksi tekijäksi ja työelämäläheisyyttä kaivattiinkin tutkintoon lisää. Urasuunnittelun osalta restonomien tavoitteet olivat yksilöllisiä. Työn sisällön mielekkyys oli palkkaa tärkeämpää. Kiinnostus alaa kohtaan oli säilynyt, mutta tutkinnon ja työelämän vastaavuus, epävarmuus esimiesvalmiuksista sekä tutkinnon arvostus työmarkkinoilla askarruttivat.
Tutkimuksesta hyötyvät ammattikorkeakoulu, valmistuneet restonomit, restonomiopiskelijat sekä opintoalan valintaa suunnittelevat. Mahdollisia jatkotutkimusaiheita ovat muun muassa pidempään työelämässä olleiden restonomien uratutkimus, urapolkujen syiden ja motiivien selvittäminen, tutkimuksesta ilmenneiden epäkohtien jatkotutkimus, restonomikoulutuksen muutokset ja niiden vaikutukset, restonomin tunnettuuden lisääminen sekä opintonsa keskeyttäneiden tutkimus.