Tuotannonohjausjärjestelmien käyttö kunnallisissa ruokapalveluissa
Tikkanen, Hans (2013)
Tikkanen, Hans
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061414159
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061414159
Tiivistelmä
Tämä opinnäyte on osa FCG Finnish Consulting Group Oy:n Kuntien ruokapalvelujen hyvät käytännöt - kehittämishanketta. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää miten hankkeeseen osallistuneessa seitsemässä (7) kunnassa käytetään ruokapalveluiden tuo-tannonohjausjärjestelmiä ja mitkä ovat käytön keskeiset haasteet. Tuloksien perusteella laadittiin kehitysehdotuksia joilla osallistuvien kuntien tuotannonohjausjärjestelmän käyttöä voidaan tehostaa. Työn tutkimusosassa perehdyttiin kuntien käytössä oleviin tuotannonohjausjärjestelmiin, niiden käytön laajuuteen, ongelmiin sekä käytön kehittä-misen esteisiin.
Haastatteluilla pyrittiin selvittämään miten eri kunnissa tuotannonoh-jausjärjestelmien käyttö oli ratkaistu.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Pu-helinhaastattelu tehtiin yhteensä seitsemän (7) kunnan edustajille. Haastateltavat edusti-vat kehittämishankkeeseen osallistuvien kuntien ruokapalveluiden tuotannonohjausjär-jestelmistä vastaavia henkilöitä. Tämä tutkimus antoi tietoa siitä missä tilanteessa eri kunnissa ollaan tuotannonohjausjärjestelmien kanssa ja miten niissä käyttöön liittyvät haasteet on ratkaistu.
Opinnäytetyön teoriaosuus koostui Kuntien ruokapalvelujen hyvät käytännöt - kehit-tämishankkeen ja siihen osallistuvien kuntien esittelystä, kunnallisten ruokapalveluiden, tuotannonohjausjärjestelmien sekä ruokatuotantoprosessin kuvaamisesta. Oma merki-tys työssä oli myös omakohtaisesta kokemuksestani tuotannonohjausjärjestelmän käy-töstä ja kehittämisestä sekä järjestelmän koulutustehtävistä.
Haastattelut tehtiin keväällä 2013 ja tuloksien sekä käytettyjen lähteiden perusteella laa-dittiin kuntien ruokapalveluille kehittämisehdotuksia mitä järjestelmän käytössä tulisi huomioida ja miten käyttöä voisi kehittää.
Haastatteluilla pyrittiin selvittämään miten eri kunnissa tuotannonoh-jausjärjestelmien käyttö oli ratkaistu.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Pu-helinhaastattelu tehtiin yhteensä seitsemän (7) kunnan edustajille. Haastateltavat edusti-vat kehittämishankkeeseen osallistuvien kuntien ruokapalveluiden tuotannonohjausjär-jestelmistä vastaavia henkilöitä. Tämä tutkimus antoi tietoa siitä missä tilanteessa eri kunnissa ollaan tuotannonohjausjärjestelmien kanssa ja miten niissä käyttöön liittyvät haasteet on ratkaistu.
Opinnäytetyön teoriaosuus koostui Kuntien ruokapalvelujen hyvät käytännöt - kehit-tämishankkeen ja siihen osallistuvien kuntien esittelystä, kunnallisten ruokapalveluiden, tuotannonohjausjärjestelmien sekä ruokatuotantoprosessin kuvaamisesta. Oma merki-tys työssä oli myös omakohtaisesta kokemuksestani tuotannonohjausjärjestelmän käy-töstä ja kehittämisestä sekä järjestelmän koulutustehtävistä.
Haastattelut tehtiin keväällä 2013 ja tuloksien sekä käytettyjen lähteiden perusteella laa-dittiin kuntien ruokapalveluille kehittämisehdotuksia mitä järjestelmän käytössä tulisi huomioida ja miten käyttöä voisi kehittää.