A great opportunity, or just another idea? : Establishing of a restaurant
Tallqvist, Alexandra (2013)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Tallqvist, Alexandra
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061914396
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061914396
Tiivistelmä
This thesis is written about establishing a restaurant, and consists of the steps that have to be taken when establishing one. The thesis concentrates on the processes which takes place before the actual running of the business. The steps are: inventing a good business idea, writing a business plan about it, deciding the form of business, computing the need-ed calculations and filling in the needed forms. The different regulations that affect the restaurant are taken in consideration. A third part, consisting of a banker and a venture capitalist, are interviewed and their reactions on the business plan are analyzed. The thesis uses literature, statistics and interviews. The thesis reason is to find out what should be done when establishing a restaurant, which parts are important and what are to avoid in developing a business plan. This is researched through the interviews. The important parts of the business plan in “the third part” point of view are the financial calculations, the risk analysis (SWOT) and the analysis of the competitors. The venture capitalists are also interested in the functionality of the idea, when the banks care more about the figures. The common mistakes are that the business plan lacks these important points. The business plan needs to be adapted to the interest to whom its developed for. Examensarbetet handlar om att grunda en restaurang, och innehåller de olika steg som måste tas då man startar en verksamhet. Arbetet konentrerar sig på de händelser som ska ske före själva verksamheten startar. Stegen är att upptäcka en bra ”business idé”, skriva en ”business plan” om idén, bestämma bolagsformen, räkna ut de kalkyler som krävs och fylla i de obligatoriskaformulär. De olika lagar och regler som påverkar restaurangen tas i beaktande. En tredje part, som består av en bankir och en venture capitalist, intervjuas och deras reaktioner över ”business planen” analyseras. I detta arbete används litteratur, statistik och intervjuer. Syftet med arbetet är att undersöka vad som krävs då man grundar en restaurang, vilka delar som är viktiga och vilka saker som man ska undvika då man skriver en ”business plan”. Detta undersöks bl.a. genom intervjuerna av tredje parter. Undersökningen visade att den tredje parten anser att de finansiella kalkylerna, risk analysen (SWOT) och analysen av konkurrenterna som de viktiga delarna i en ”business plan”. Venture capitalisten är även intresserad av att idén är genomförbar, medan bankiren mera bryr sig om sifforna. De vanligaste misstagen är att ”business planen” saknar dessa faktorer. ”Business planen” måste även anpassas till den in-tressenten som ska läsa den.