Erityisruokavalioiden ruokatilauskansion päivittäminen Blue Service Partners
Jokiranta, Jaana (2013)
Jokiranta, Jaana
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052711058
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052711058
Tiivistelmä
Tänä päivänä on yhä kasvavissa määrin erityisruokavaliota tarvitsevia asiakkaita. Erityisruokavaliota noudatetaan yleisesti joko terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisista syistä. Erityis-ruokavalioiden runsaus tuo omat haasteensa päivittäisen ruokailun toteuttamiseen erityisesti julkisella ruokailupalvelusektorilla.
Opinnäytetyö on toteutettu yhteistyössä Fazer Food Servicesin sekä sen tytäryhtiön Blue Service Partnersin kanssa. Tarkoituksena oli päivittää erityisruokavalioiden toteutuksessa käytettävää erityisruokavaliokansiota. Tavoitteena työllä oli keittiötoiminnan helpottaminen päivitetyn erityisruokavalioiden ruokatilauskansion avulla.
Kilonpuiston koulussa on erilaisia asiakkaita. Koulussa toimii sekä ala- että yläkoulu ja se on ilmaisutaitopainotteinen. Lisäksi koulussa on luokkamuotoista opetusta autisteille. Koulun keittiössä valmistetaan ruokaa noin 1 000 annosta päivittäin. Ruokaa valmistetaan lisäksi 17 eri toimipisteeseen, joihin ruoka toimitetaan valmiiksi tarjoiltavana eli kuljetetaan lämpimänä. Lisäksi toimipisteisiin lähtee Kilonpuiston koululta aamu-, ja välipala. Kyseiset paikat ovat ryhmäperhepäiväkoteja sekä päiväkoteja. Erityisruokavalioita valmistetaan päivittäin noin 200 annosta.
Opinnäytetyössä tutkimusmenetelmänä on käytetty havainnointia. Havainnointi toteutettiin Kilonpuiston koulun keittiötoimintoja seuraamalla. Lisäksi havainnointia suoritettiin Laulukujan tuotantokeittiössä, joka toimi vertailukohteena toimintamallia haettaessa.
Erityisruokavalioita valmistettaessa on monia asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota. Erityisruokavalioita valmistettaessa turvallisuus ja ravitsemus ovat pääasioita. Ruoan ulkonäöllä ja maulla on myös suuri merkitys.
Työn tuloksena syntyi päivitetty erityisruokavalioiden ruokatilauskansio. Kansioon on koottu kaikki Kilonpuiston koululla valmistettavat erityisruokavaliot. Kokoaminen on tapahtunut järjestellysti niin, että lopullinen tuotos on soveltuva käytännön keittiötoimintaan. Kansion ansiosta koulun keittiössä työskentelevän dieettikokin on helpompaa ja nopeampaa valmistaa erityisruokavalioannoksia. Tuloksena syntyneestä erityisruokavalioiden ruokatilauskansiosta tehtiin yrityksen käyttöön soveltuva toimintamalli, joka toimii esimerkkinä erityisruokavalioiden toimintaprosessin järjestämisessä. Toimintamalli on tehty soveltuvaksi mihin tahansa ruokapalveluiden keittiötoimintaan sen muokattavuuden vuoksi.
Työn lopputuotoksesta kerättiin palaute Kilonpuiston koulun henkilökunnalta. Palautteen perusteella kokonaisuus oli erityisen onnistunut ja selkeä. Palautteissa tuotiin esiin muutama kehitysehdotus, joita voisi jatkokehitellä.
Opinnäytetyö on toteutettu yhteistyössä Fazer Food Servicesin sekä sen tytäryhtiön Blue Service Partnersin kanssa. Tarkoituksena oli päivittää erityisruokavalioiden toteutuksessa käytettävää erityisruokavaliokansiota. Tavoitteena työllä oli keittiötoiminnan helpottaminen päivitetyn erityisruokavalioiden ruokatilauskansion avulla.
Kilonpuiston koulussa on erilaisia asiakkaita. Koulussa toimii sekä ala- että yläkoulu ja se on ilmaisutaitopainotteinen. Lisäksi koulussa on luokkamuotoista opetusta autisteille. Koulun keittiössä valmistetaan ruokaa noin 1 000 annosta päivittäin. Ruokaa valmistetaan lisäksi 17 eri toimipisteeseen, joihin ruoka toimitetaan valmiiksi tarjoiltavana eli kuljetetaan lämpimänä. Lisäksi toimipisteisiin lähtee Kilonpuiston koululta aamu-, ja välipala. Kyseiset paikat ovat ryhmäperhepäiväkoteja sekä päiväkoteja. Erityisruokavalioita valmistetaan päivittäin noin 200 annosta.
Opinnäytetyössä tutkimusmenetelmänä on käytetty havainnointia. Havainnointi toteutettiin Kilonpuiston koulun keittiötoimintoja seuraamalla. Lisäksi havainnointia suoritettiin Laulukujan tuotantokeittiössä, joka toimi vertailukohteena toimintamallia haettaessa.
Erityisruokavalioita valmistettaessa on monia asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota. Erityisruokavalioita valmistettaessa turvallisuus ja ravitsemus ovat pääasioita. Ruoan ulkonäöllä ja maulla on myös suuri merkitys.
Työn tuloksena syntyi päivitetty erityisruokavalioiden ruokatilauskansio. Kansioon on koottu kaikki Kilonpuiston koululla valmistettavat erityisruokavaliot. Kokoaminen on tapahtunut järjestellysti niin, että lopullinen tuotos on soveltuva käytännön keittiötoimintaan. Kansion ansiosta koulun keittiössä työskentelevän dieettikokin on helpompaa ja nopeampaa valmistaa erityisruokavalioannoksia. Tuloksena syntyneestä erityisruokavalioiden ruokatilauskansiosta tehtiin yrityksen käyttöön soveltuva toimintamalli, joka toimii esimerkkinä erityisruokavalioiden toimintaprosessin järjestämisessä. Toimintamalli on tehty soveltuvaksi mihin tahansa ruokapalveluiden keittiötoimintaan sen muokattavuuden vuoksi.
Työn lopputuotoksesta kerättiin palaute Kilonpuiston koulun henkilökunnalta. Palautteen perusteella kokonaisuus oli erityisen onnistunut ja selkeä. Palautteissa tuotiin esiin muutama kehitysehdotus, joita voisi jatkokehitellä.