Ruokakasvatuksesta hyvinvointia : Alakoululaisten makukoulu
Rautakoski, Soili (2013)
Rautakoski, Soili
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091815388
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091815388
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsitteli lasten hyvinvointia ja ruokakasvatusta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda ruokakasvatuksen tärkeys esille alakouluissa ja saada koulut kiinnostumaan lasten ruokakasvatuksen toteuttamisesta. Ruokakasvatusta tarkasteltiin Sapere-menetelmän mukaisen makukoulun näkökulmasta ja sen tarpeellisuutta lasten hyvinvoinnin näkökulmasta. Opetussuunnitelman perus-teista esitettiin oppiaineiden sisällöistä ne tavoitteet, joihin ruokakasvatus voidaan yhdistää. Työssä pohdittiin makukoulun ja ruokakasvatuksen sisältöjen yhdistämistä osaksi koulun hyvinvointioppi-mista. Sapere-menetelmä on kaikki aistit huomioon ottava lasten ruokakasvatusmenetelmä, joten työssä käsiteltiin myös aistien merkitystä ruokailussa.
Opinnäytetyön toiminnallisena osuutena järjestettiin kuusi kertaa Sapere-menetelmän mukaista makukoulua Jyväskylän kaupungin Keljon koulun kuudesluokkalaisille kevään 2013 aikana. Maku-koulutuntien aiheena olivat näkö-, haju-, maku-, kuulo- ja tuntoaistit sekä viimeisellä kerralla kaikki aistit yhdessä. Makukoulun toteutukseen osallistettiin koulussa lasten jokapäiväisessä ruokakasva-tuksessa mukana olevat luokanopettajat ja keittiötyöntekijä. Opinnäytetyössä kuvattiin makukoulu-tuntien suunnittelu, toteutus ja palaute.
Palautetta kerättiin 23 makukouluun osallistuneelta oppilaalta sekä luokanopettajalta ja koulun keittiötyöntekijältä. Lisäksi työssä kuvattiin ohjaajan kokemus makukoulun järjestämisestä. Maku-koulusta saatu palaute oli erittäin positiivista ja makukoulun koettiin olevan vahvasti yhteydessä myös koulun muuhun opetukseen. Lasten ruokakasvatus on tärkeä osa koulun opetustyötä ja se tasoittaa lasten sosioekonomisia eroja.
Opinnäytetyö on hyödyllinen luettavaksi kaikille koulussa lasten ruokakasvatuksessa mukana oleville. Makukoulun järjestämisestä saatuja kokemuksia ja ideoita voidaan hyödyntää kouluissa lasten ruokakasvatuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Opinnäytetyön toiminnallisena osuutena järjestettiin kuusi kertaa Sapere-menetelmän mukaista makukoulua Jyväskylän kaupungin Keljon koulun kuudesluokkalaisille kevään 2013 aikana. Maku-koulutuntien aiheena olivat näkö-, haju-, maku-, kuulo- ja tuntoaistit sekä viimeisellä kerralla kaikki aistit yhdessä. Makukoulun toteutukseen osallistettiin koulussa lasten jokapäiväisessä ruokakasva-tuksessa mukana olevat luokanopettajat ja keittiötyöntekijä. Opinnäytetyössä kuvattiin makukoulu-tuntien suunnittelu, toteutus ja palaute.
Palautetta kerättiin 23 makukouluun osallistuneelta oppilaalta sekä luokanopettajalta ja koulun keittiötyöntekijältä. Lisäksi työssä kuvattiin ohjaajan kokemus makukoulun järjestämisestä. Maku-koulusta saatu palaute oli erittäin positiivista ja makukoulun koettiin olevan vahvasti yhteydessä myös koulun muuhun opetukseen. Lasten ruokakasvatus on tärkeä osa koulun opetustyötä ja se tasoittaa lasten sosioekonomisia eroja.
Opinnäytetyö on hyödyllinen luettavaksi kaikille koulussa lasten ruokakasvatuksessa mukana oleville. Makukoulun järjestämisestä saatuja kokemuksia ja ideoita voidaan hyödyntää kouluissa lasten ruokakasvatuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.