Ruokahuollon totteuttaminen ja työajan käyttö kirurgisella osastolla ja kuntoutusosastolla
Ojala, Paula (2013)
Ojala, Paula
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013100915954
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013100915954
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää eri ammattiryhmien ruo-kahuoltoon osallistumista ja ajan käyttöä Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän kahdella osastolla; kirurgisella osastolla ja kuntoutus-osastolla. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tutkimustulosten avulla tietoa ruokahuollosta niin, että tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää kehit-tämisessä.
Opinnäytetyö on osa HyvoT- kehittämistyötä (Hyvinvoinnin toimintaket-jut Forssan seudulla), jonka tavoitteena on väestön ikääntyessä ja julkisten palvelurakenteiden muuttuessa kehittää uusia tapoja tuottaa ja järjestää palveluja. Toimintaa kehittämällä voidaan löytää kustannus säästöjä.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin työajanseurantalomakkeella. Mittari kehitettiin tätä opinnäytetyö-tä varten. Tutkimukseen osallistui kirurgisen osaston ja kuntoutusosaston henkilökunta.
Opinnäytetyön tulosten mukaan kuntoutusosastolla ruokahuollon toteut-tamiseen käytettiin viikossa yhteensä 78,2 tuntia, josta eniten aikaa käytet-tiin ruoan jakamiseen 26,91 tuntia (35 %) ja potilaan avustamiseen ruokai-lussa 25,66 tuntia (33 %). Eniten aikaa ruokahuoltoon käyttivät perushoi-tajat ja lähihoitajat 56,36 tuntia (72 %). Aamuvuorossa aikaa käytettiin 46,7 tuntia ja iltavuorossa 31,4 tuntia.
Kirurgisella osastolla ruokahuollon toteuttamiseen käytettiin viikossa yh-teensä 71,5 tuntia, josta eniten aikaa käytettiin ruoan jakamiseen 36,75 tuntia (51 %). Eniten aikaa ruokahuoltoon käyttivät perushoitajat ja lähi-hoitajat 38,08 tuntia (53 %). Aamuvuorossa aikaa käytettiin 39,2 tuntia ja iltavuorossa 32,2 tuntia.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää eri ammattiryhmien ruo-kahuoltoon osallistumista ja ajan käyttöä Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän kahdella osastolla; kirurgisella osastolla ja kuntoutus-osastolla. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tutkimustulosten avulla tietoa ruokahuollosta niin, että tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää kehit-tämisessä.
Opinnäytetyö on osa HyvoT- kehittämistyötä (Hyvinvoinnin toimintaket-jut Forssan seudulla), jonka tavoitteena on väestön ikääntyessä ja julkisten palvelurakenteiden muuttuessa kehittää uusia tapoja tuottaa ja järjestää palveluja. Toimintaa kehittämällä voidaan löytää kustannus säästöjä.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin työajanseurantalomakkeella. Mittari kehitettiin tätä opinnäytetyö-tä varten. Tutkimukseen osallistui kirurgisen osaston ja kuntoutusosaston henkilökunta.
Opinnäytetyön tulosten mukaan kuntoutusosastolla ruokahuollon toteut-tamiseen käytettiin viikossa yhteensä 78,2 tuntia, josta eniten aikaa käytet-tiin ruoan jakamiseen 26,91 tuntia (35 %) ja potilaan avustamiseen ruokai-lussa 25,66 tuntia (33 %). Eniten aikaa ruokahuoltoon käyttivät perushoi-tajat ja lähihoitajat 56,36 tuntia (72 %). Aamuvuorossa aikaa käytettiin 46,7 tuntia ja iltavuorossa 31,4 tuntia.
Kirurgisella osastolla ruokahuollon toteuttamiseen käytettiin viikossa yh-teensä 71,5 tuntia, josta eniten aikaa käytettiin ruoan jakamiseen 36,75 tuntia (51 %). Eniten aikaa ruokahuoltoon käyttivät perushoitajat ja lähi-hoitajat 38,08 tuntia (53 %). Aamuvuorossa aikaa käytettiin 39,2 tuntia ja iltavuorossa 32,2 tuntia.