KOKKIKERHO ERITYISLINJAN OPISKELIJOILLE
Soukka, Marika (2013)
Soukka, Marika
Centria ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111417079
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111417079
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni aiheena oli järjestää kokkikerhoa Raudaskylän Kristillisen Opiston Itsenäiseen elämään -erityislinjan opiskelijoille. Kokkikerho on toteutettu viisi kertaa opiskelijoiden asuntolassa vuoden 2013 tammikuun ja helmikuun aikana. Kokkikerhoon osallistui yhdeksän opiskelijaa. Kokkikerhossa on ollut opiskelijoiden apuna myös ravintolakokki.
Kokkikerhon tavoitteena on ollut oppia terveellisistä ruokailutottumuksista ja pohtia omia syömistapoja. Kokkikerhossa on painotettu myös erilaisten raaka-aineiden tunnistamista ja käyttämistä mahdollisimman monipuolisesti. Kokkikerhossa opiskelijat ovat opetelleet myös oikeaoppista ruokailuvälineiden käyttöä ja kohteliasta tapaa ruokailla yhdessä muiden kanssa. Kokkikerhon tavoitteena on ollut yhdessä toimien valmistaa erilaisia ruokalajeja. Kokkikerhossa työnjako on suunniteltu etukäteen ja ruokaa on valmistettu joko pienissä ryhmissä tai pareittain.
Jokaisessa kokkikerhossa on valmistettu pääruoan ohella joko alkuruoka tai jälkiruoka. Lisäksi kokkikerhossa on tehty terveellisiin elämäntapoihin ja terveellisiin ruoka-aineksiin liittyviä kirjallisia tehtäviä. Jokaisessa kokkikerhossa käytetyt menut, reseptit ja tehdyt tehtävät on koottu opiskelijoiden omiin kokkikansioihin, jotka he ovat saaneet omaan käyttöönsä.
Toiminnallisessa opinnäytetyössäni olen käyttänyt teoreettisena viitekehyksenä käsitteitä kehitysvammaisuus ja toimintakyky. Käsitteistä olen hakenut tietoa kirjallisista teoksista, aiheita käsittelevistä tutkimuksista ja Internetsivuilta.
Kokkikerhon tavoitteena on ollut oppia terveellisistä ruokailutottumuksista ja pohtia omia syömistapoja. Kokkikerhossa on painotettu myös erilaisten raaka-aineiden tunnistamista ja käyttämistä mahdollisimman monipuolisesti. Kokkikerhossa opiskelijat ovat opetelleet myös oikeaoppista ruokailuvälineiden käyttöä ja kohteliasta tapaa ruokailla yhdessä muiden kanssa. Kokkikerhon tavoitteena on ollut yhdessä toimien valmistaa erilaisia ruokalajeja. Kokkikerhossa työnjako on suunniteltu etukäteen ja ruokaa on valmistettu joko pienissä ryhmissä tai pareittain.
Jokaisessa kokkikerhossa on valmistettu pääruoan ohella joko alkuruoka tai jälkiruoka. Lisäksi kokkikerhossa on tehty terveellisiin elämäntapoihin ja terveellisiin ruoka-aineksiin liittyviä kirjallisia tehtäviä. Jokaisessa kokkikerhossa käytetyt menut, reseptit ja tehdyt tehtävät on koottu opiskelijoiden omiin kokkikansioihin, jotka he ovat saaneet omaan käyttöönsä.
Toiminnallisessa opinnäytetyössäni olen käyttänyt teoreettisena viitekehyksenä käsitteitä kehitysvammaisuus ja toimintakyky. Käsitteistä olen hakenut tietoa kirjallisista teoksista, aiheita käsittelevistä tutkimuksista ja Internetsivuilta.