Ravitsemisalan kuormittavuuden hallinta ja ergonomiset ratkaisut työhyvinvoinnin lisäämiseksi
Vesa, Heini (2009)
Vesa, Heini
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912097475
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912097475
Tiivistelmä
Hyvä työkyky on yksi nykypäivän polttavimpia puheenaiheita, sillä etenkin nyt, väestöjakauman pikkuhiljaa muuttuessa on työelämän päättävien tahojen alettava reagoida tilanteeseen. Tätä pitkäaikaista sijoituskohdetta, työkykyä, varten tuleekin kehittää keinoja, joilla saadaan iäkkäämmätkin työntekijät pysymään mahdollisimman pitkään työkykyisinä. Aina maksimaalista työkyvykkyyttä eläkeikään saakka ei esim. vamman vuoksi kuitenkaan voida täysin taata, joten on kehitettävä ratkaisuja myös tällaisten henkilöiden vahvuuksien hyödyntämiseksi.
Hyvän työkyvyn saavuttamiseksi työntekijältä vaaditaan paitsi hyvää fyysistä kuntoa, myös psyykkistä tasapainoa, sekä sosiaalisesti mielekästä työympäristöä ja -ilmapiiriä. Näiden kolmen tekijän symbioosilla luodaan pohja työn sopivalle kuormittavuudelle ja sitä myöten parempaan työelämässä jaksamiseen.
Ravitsemisala on viime vuosina noussut kiinteistönhuoltoalan rinnalle eniten kuormittavana alana. Opinnäytetyön tarkoituksena onkin selvittää millaiset ratkaisut ravitsemispalvelusektorilla ylläpitävät työhyvinvointia, sekä vähentävät liiallista työnkuormitusta edellä mainittujen kolmen osa-alueen saralla. Yksi tärkeimmistä tekijöistä sekä fyysisessä, että psyykkisessä työhyvinvoinnissa on ergonomisesti suunniteltu työympäristö. Maksimoidakseen ergonomisilla ratkaisulla työhön tuodut edut, on jo suunnitteluvaiheessa otettava huomioon myös ihmisten erilaiset antropomeettiset mitat.
Tutkimusosassa käsitellään ihmisten antropomeettisten mittojen vaikutusta työn kuormittavuuteen ja työympäristön suunnitteluun, sekä kartoitetaan keittiötyössä eniten kuomittavia työvaiheita. Tutkimustulosten perusteella keittiötyössä kuormittavimmiksi työtehtäviksi koetaan astianpesu sekä ruoanvalmistus. Eniten työ rasittaa käsien, hartoiden ja selän lihaksia. Oikeanlaisilla työasennoilla ja –välineillä, sekä työkykyä ylläpitävällä toiminnalla, kuten työn kierrolla, on kuitenkin mahdollisuus ajan mittaan jopa kohentaa jo heikentynyttä työkykyä.
Hyvän työkyvyn saavuttamiseksi työntekijältä vaaditaan paitsi hyvää fyysistä kuntoa, myös psyykkistä tasapainoa, sekä sosiaalisesti mielekästä työympäristöä ja -ilmapiiriä. Näiden kolmen tekijän symbioosilla luodaan pohja työn sopivalle kuormittavuudelle ja sitä myöten parempaan työelämässä jaksamiseen.
Ravitsemisala on viime vuosina noussut kiinteistönhuoltoalan rinnalle eniten kuormittavana alana. Opinnäytetyön tarkoituksena onkin selvittää millaiset ratkaisut ravitsemispalvelusektorilla ylläpitävät työhyvinvointia, sekä vähentävät liiallista työnkuormitusta edellä mainittujen kolmen osa-alueen saralla. Yksi tärkeimmistä tekijöistä sekä fyysisessä, että psyykkisessä työhyvinvoinnissa on ergonomisesti suunniteltu työympäristö. Maksimoidakseen ergonomisilla ratkaisulla työhön tuodut edut, on jo suunnitteluvaiheessa otettava huomioon myös ihmisten erilaiset antropomeettiset mitat.
Tutkimusosassa käsitellään ihmisten antropomeettisten mittojen vaikutusta työn kuormittavuuteen ja työympäristön suunnitteluun, sekä kartoitetaan keittiötyössä eniten kuomittavia työvaiheita. Tutkimustulosten perusteella keittiötyössä kuormittavimmiksi työtehtäviksi koetaan astianpesu sekä ruoanvalmistus. Eniten työ rasittaa käsien, hartoiden ja selän lihaksia. Oikeanlaisilla työasennoilla ja –välineillä, sekä työkykyä ylläpitävällä toiminnalla, kuten työn kierrolla, on kuitenkin mahdollisuus ajan mittaan jopa kohentaa jo heikentynyttä työkykyä.